In de administratieve branche is je voornaamste taak om bepaalde afdelingen in het bedrijf te ondersteunen van werkzaamheden. Elk bedrijf heeft wel administratie, hierdoor zijn er dus altijd administratieve medewerkers nodig. Het begrip administratief medewerker is vrij breed. We hebben een top 3 gemaakt van de functies die het meest voorkomen.

 

Meest voorkomende functies

 

 

Financieel administratief medewerker

in deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor het verzorgen van de financiële werkzaamheden. Hierbij is het noodzakelijk dat je analytisch bent ingesteld en een goed inzicht hebt. Je handelt declaraties af, stelt facturen op en hebt vaak rechtstreeks contact met debiteuren en klanten. Het is dus gewenst dat jij sociaal bent aangelegd en goed met mensen bent. Mocht er een keer iets niet kloppen, dan moet jij empathisch en geduldig zijn om dit op te lossen. Over deze facturen en declaraties rapporteer jij naar jouw collega’s. Voor deze functie is het belangrijk dat jij goed kunt presteren onder druk en je kunt focussen op de juiste momenten.

 

Receptionist/telefonist

als receptionist/telefonist ben je het visitekaartje van de organisatie. Je handelt telefoonverkeer en e-mails af en ontvangt gasten die binnenkomen. Hierbij is het belangrijk dat jij sociaal bent aangelegd, een prettige telefoonstem hebt en een juiste beheersing van de Nederlandse taal hebt. Daarnaast voer je (licht) administratieve werkzaamheden uit. Deze taken voldoe je vaak binnen een korte periode allemaal tegelijk, het is dus van belang dat jij meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren en onder druk kunt presteren.

 

Secretaresse/secretarieel medewerker

met deze functie ben je een echte duizendpoot. De aard en hoeveelheid van de werkzaamheden verschillen per bedrijf. Je zult onder andere de agenda beheren, waarbij je tevens ook alle afspraken en meetings inplant. Deze meetings zul je voorbereiden en ook bij aanwezig zijn om te notuleren. Je handelt binnenkomende telefoontjes, e-mails en post af. Het is van belang dat jij sociaal bent aangelegd aangezien je veel contact hebt met zowel klanten als je collega’s. Daarnaast houd je het archief bij en verwerk je nieuwe binnenkomende informatie. Hierbij is het belangrijk dat jij goed georganiseerd te werk kunt gaan.

 

Doorgroeimogelijkheden

Als starter begin je in de meeste functies onderaan. In de administratieve branche zijn er veel doorgroeimogelijkheden, mede ook afhankelijk van je inzet en specialisaties. Daarnaast zijn er met aanvullende trainingen en cursussen mogelijkheden om jezelf omhoog te werken. Uiteraard hangt dit wel af van de grootte van jouw bedrijf. Bij een groot bedrijf is het logischer dat er meer mogelijkheden tot doorgroeien zijn dan bij een kleiner bedrijf. Mocht dit niet mogelijk zijn en je hebt wel ambitie om verder te groeien, kun je natuurlijk altijd van bedrijf wisselen.