Posted by Carolien de Blaaij & filed under tips & trucs.

Het komt vaak voor dat studenten en starters veel te snel een baan aannemen, zonder dat ze hier eerst de voor- en nadelen van hebben overwogen. In sommige gevallen komen zij er dan achter dat de baan toch niet zo goed bij hen past. Hieronder zetten we daarom een aantal vragen op een rij die jij zou kunnen voordat je die baan of bijbaan daadwerkelijk aanneemt.

2 belangrijkste topics om naar de informeren vóór het accepteren van een baan:

Studente denkt goed na vóór het accepteren van een nieuwe baan

Eventuele doorgroeimogelijkheden

Wanneer jij als student of afgestudeerde zoekt naar een bijbaan of startersfunctie, is het belangrijk om te vragen naar doorgroeimogelijkheden. Als beginner op de arbeidsmarkt wil jij de eerste stappen kunnen zetten die uiteindelijk leiden naar een succesvolle carrière. Een bedrijf dat bereid is om jou dingen te leren en jouw vaardigheden uit te breiden kan jou helpen om jouw cv op te bouwen. Hierdoor vergroot je de kans op een baan later. Bovendien haal je vaak ook meer voldoening uit jouw werk, wanneer jij de kans krijgt om je te ontwikkelen.

De cultuur van het bedrijf

Je bent je er als student of starter wellicht niet bewust van, maar de cultuur van een bedrijf is bepalend voor de mate waarin jij het naar je zin gaat hebben. Wanneer jij  bij het bedrijf gaat solliciteren, is het allereerst belangrijk om goed om je heen te kijken. Zo kom je er namelijk achter hoe de mensen binnen het bedrijf met elkaar communiceren, hoe werkplekken eruit zien, en welke kleding werknemers dragen. Daarnaast is het natuurlijk slim om tijdens het sollicitatiegesprek cultuurgerichte vragen te stellen. Vraag wat er van jou wordt verwacht en waar je op beoordeeld wordt. Hierdoor kom je erachter of de organisatie bijvoorbeeld meer mens- of resultaatgericht is. Stel daarnaast een vraag met betrekking tot teambuilding, uitjes of die manier waarop er wordt geluncht. Wanneer jij zoekt naar een (bij)baan waarin je jouw sociale relaties op kunt bouwen, pas jij wellicht meer in een organisatie waarin er bijvoorbeeld gezamenlijk wordt geluncht. Tot slot, is het altijd verstandig om te vragen hoe een normale werkdag er voor jou uit zal zien. Ook zo krijg je een goed totaalbeeld.

Houd hier dus rekening mee, wanneer je het aannemen van een baan overweegt.

Heb jij nog geen nieuwe baan gespot? No worries, daar zijn we voor. Duik meteen in de nieuwste vacatures in jouw branche.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord