Posted by Sanne van den Brandt & filed under Gezondheid, Gezonheid, nieuws, studeren.

Het stond een tijdje geleden met grote koppen in de kranten: ‘Aantekeningen maken op je laptop leidt tot lagere cijfers’. Maar wat moet je dan? Je wilt uiteindelijk natuurlijk wel je tentamens halen. En je kunt niet alles onthouden wat de leraar, docent of professor je allemaal vertelt. Aantekeningen maken tijdens de les: Hoe doe je dat?

 

Laptops in de klas of collegezaal

Ze zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit de moderne klassen en collegezalen: laptops. Op de meeste scholen en universiteiten zijn er zelfs ontelbare stopcontacten in de klassen en collegezalen, zodat leerlingen en studenten hun laptops kunnen opladen terwijl ze aantekeningen maken. Toch blijkt aantekeningen maken op een laptop niet zo effectief. Doordat het maken van aantekeningen op een laptop zo snel gaat, sla je wat je typt veel minder goed op. Bovendien kan een laptop ook ontzettend afleidend zijn. Want zeg nu eerlijk: Iedereen heeft toch wel eens gefacebookt of online geshopt tijdens de les?

 

Good old pen en papier

Gelukkig is er nog hoop: pen en papier! Dit lijkt misschien wat ouderwets, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je op die manier veel beter dingen onthoudt. Schrijven gaat een stuk langzamer dan typen en daarom moet je tijdens het maken van je aantekeningen de informatie die je leraar, docent of professor je geeft al filteren. Een goede oefening in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken! Bovendien dwingt dit je om goed te luisteren naar wat er verteld wordt. Zo studeer je eigenlijk al tijdens college. Je zult dan ook zien dat je, als je daarna je aantekeningen gaat leren, al best een hoop weet!

Ben jij iemand die al die losse blaadjes meteen kwijtraakt, of die meer houdt van de geordendheid die je op een laptop zo mooi kunt creëren? Schrijf tijdens college, en typ meteen daarna je aantekeningen over in je laptop. Ook dit is studeren. Je ziet je aantekeningen namelijk nog een extra keer voorbij komen, waardoor je ze uiteindelijk weer beter onthoudt.

 

Stel vragen

Nog een laatste, gratis advies van ons: stel wat vragen tijdens de les of het college. Probeer mee te denken met wat er gezegd wordt, en daag jezelf uit om minstens één vraag per les of college te stellen. Ook dit helpt bij de verwerking van de informatie.

 

Hoe ga jij voortaan aantekeningen maken tijdens de les?

 

aantekeningen maken tijdens de les
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord