Posted by Sanne van den Brandt & filed under studeren, tips & trucs.

Het leven van een student gaat niet over rozen: Je collegegeld, je kamerhuur, al die avondjes stappen. Nee, jouw leven kost vooral klauwen vol met geld. Bovendien ben je er pas sinds je studeert achter hoe duur al dat eten in de supermarkt eigenlijk is! Aan het eind van elke maand ben jij dus hartstikke platzak, ondanks die (bij)baan van 10 uur per week. De laatste keer dat jij nog eens lekker op vakantie bent geweest, was direct na je middelbare schoolexamen! Wij geven je een aantal spaartips die ervoor zullen zorgen dat jij in de laatste week van de maand nooit meer op water en brood hoeft te leven en binnenkort ook weer eens lekker een weekje weg kan.

 

1. Eten met huisgenoten en vrienden

Als student houd jij natuurlijk wel van wat gezelligheid. Dus wat is er dan beter dan samen eten met huisgenoten of vrienden? Super gezellig en ook nog eens hartstikke goed voor je portemonnee!

 

2. Schoolboeken

Voor veel studies krijg je aan het begin van het schooljaar nog altijd een lijst met (vaak ontzettend dure) studieboeken opgestuurd die je moet aanschaffen. Onze tip: koop niet meteen klakkeloos die hele lijst voor veel te veel geld. Soms komt het voor dat je boeken die op je lijst staan, helemaal niet nodig blijkt te hebben. En als je ze wel nodig hebt, zijn ze vaak digitaal beschikbaar voor minder geld, of kun je tweedehands exemplaren aanschaffen.

 

3. Doe eens een no-alcohol maandje

Lekker los gaan met een aantal biertjes of wijntjes: veel studenten doen het iedere week (meermaals). En terecht! Want je studententijd: daar moet je natuurlijk van genieten. Toch kan het geen kwaad om er af en toe eens een no-alcohol maandje in te gooien. Beter voor je gezondheid en je bespaart er een hoop geld mee!

 

4. Let op aanbiedingen!

Eten, make-up, kleding: er zijn altijd aanbiedingen te vinden! En nee, je hebt geen 3 shampooflessen in één keer nodig, maar als het een voordeelverpakking is: waarom niet? Shampoo bederft niet en kun je dus prima al ver van te voren kopen.

 

5. Gebruik die studentenkaart

De volgende in onze rij met spaartips: gebruik je studentenkaart! Bij welke school of universiteit je ook ingeschreven staat, je krijgt er altijd een. Handig om dingen te printen op school, maar ook heel handig als kortingspas. Ga je eens een dagje uit? Bij veel musea, theaters of dierentuinen krijg je korting op vertoon van je studentenkaart? Ook restaurants hebben vaak zulke acties.

 

6. Betaal met contant geld

Heb jij een gat in je hand en doe je vaak impulsaankopen waar je later spijt van krijgt? Ga dan voor ouderwets en betaal in plaats van met je pinpas met contant geld. Zo zie je letterlijk hoeveel geld je uitgeeft en denk je eerder na voor je iets koopt.

 

7. Maak een saving chart

Mochten al onze bovenstaande spaartips nog niet genoeg zijn, maak dan een saving chart. Op een saving chart zet je hoeveel je elke week wilt sparen. Dit geld stop je dan in een speciaal potje. Als je bijvoorbeeld €15,- per week opspaart, heb je aan het eind van een jaar €750,- bij elkaar gespaard. Daar kun je wel een leuke vakantie van boeken!

 

spaartips
Bewaar deze info voor later:

One Response to “7x – De allerbeste spaartips!”

Geef een antwoord