Posted by Kimberley Thomas & filed under arbeidsmarkt, sollicitatie info, stage, tips & trucs, toekomst.

Ben jij (bijna) afgestudeerd en van plan om stage te gaan lopen? Dan ben je zeer waarschijnlijk al enige tijd bezig met het afspeuren van LinkedIn en andere platformen om te kijken of er iets voor jou tussen zit. In de zoektocht naar een stage moet je veel afwegingen maken om erachter te komen wat voor een soort stageplek er bij jou past. Wil ik werken bij een groot of klein bedrijf? Binnen of buiten de randstad? Wat voor soort functie spreekt mij aan? Als al dit soort afwegingen gemaakt zijn en knopen zijn doorgehakt, is het tijd voor de volgende stap. Solliciteren! In dit artikel lees je over alles dat je moet weten als het gaat om solliciteren voor een stage.

Twee Vrouw In Zwarte Zit Op Stoel In De Buurt Van Tafel

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

De eerste stap die volgt op je keuze voor een stage is het sollicitatiegesprek. Tegenwoordig is het bij vrijwel iedere werkgever zo dat je eerst een sollicitatiegesprek moet doorlopen om in aanmerking te komen voor een stageplek. Een goede voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat je dit gesprek succesvol doorloopt. De voornaamste manier om indruk te maken bij je potentiële werkgever is door je van tevoren te verdiepen in het bedrijf waar jij stage wilt gaan lopen. Denk aan de werkwijze, bedrijfscultuur etc.  Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent en de stageplek écht graag wil. Verder is het altijd goed om zelf ook vragen te stellen. Zorg dus dat je voorafgaand aan het sollicitatiegesprek voor jezelf een aantal vragen opschrijft en meeneemt, ook dit getuigd van interesse. Mocht je ondanks een goede voorbereiding last hebben van zenuwen, oefen dan een aantal keer in de spiegel.

Vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek

Naast dat je zelf vragen kunt stellen tijdens of na afloop van een sollicitatiegesprek gaan er ook gegarandeerd vragen aan jou worden gesteld. Vragen die je zoal kunt verwachten zijn:

  • Wat weet jij al van ons bedrijf?
  • Kan je toelichten waarom je nou juist hier stage wil lopen?
  • Hoe zullen mensen die eerder met jou gewerkt hebben jou omschrijven?
  • Hoe ga je om met kritiek?
  • Werk je liever samen of alleen?

Bovenstaande vragen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vragen die gesteld kunnen gaan worden tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je tijdens je voorbereiding goed op de hoogte bent van de vragen die eventueel gesteld kunnen worden en formuleer voor jezelf antwoorden op deze vragen. Zo weet je zeker dat je goed voor de dag komt.

Wat gebeurd er na afloop van een sollicitatiegesprek?

De indruk die jij achterlaat na een sollicitatiegesprek is minstens zo belangrijk als tijdens het sollicitatiegesprek. Het kan soms even duren voordat je een terugkoppeling krijgt van het bedrijf waarvoor jij gesolliciteerd hebt. Je kan nog een laatste professionele indruk achterlaten door direct na het gesprek een bedank e-mail te sturen. Benadruk in deze mail nogmaals je interesse voor de stageplek en bedank de interviewer voor zijn/haar tijd.

Op zoek naar een stage? Maak een profiel aan op Magnet.me en ontdek het aanbod van stages!

Bewaar deze info voor later: