Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs, toekomst.

Ga jij altijd voor het best mogelijke resultaat? Droom je van een functie als directeur van een grote multinational? Steek je als gevolg daarvan veel tijd en energie in school en in je carrière? Dan heb jij ambitie! In dat geval hebben we goed nieuws voor je: binnen veel bedrijven zijn ze maar wat blij met ambitieuze mensen. Maar hoe uit je dit, en wat zijn de voordelen en nadelen van ambitie? In dit artikel, duiken wij hier op in.

ambitie

De voordelen van ambitie

Volgens Van Dale betekent ambitieus eerzuchtig. Dit heeft een enigszins negatieve bijklank. Je kunt het echter ook van een andere kant bekijken.

1. Je bent doelgericht

Ambitieuze mensen gaan het liefst in een rechte lijn op hun doel af. Als gevolg daarvan zijn ze effectief en efficiënt: eigenschappen die werkgevers graag zien!

2. Mate van motivatie

Als je ambitieus bent, ben je vaak erg gemotiveerd. Daardoor ben je vaak productiever dan mensen die minder ambitieus ingesteld zijn.

3. Je toont innovatie en lef

Mensen die ambitieus zijn, willen hogerop en zijn vaak bereid om daarvoor risico’s te nemen. Een goede dosis innovativiteit en lef is deze mensen niet vreemd.

In beroepen als manager, verkoper, of consultant zijn al deze eigenschappen nodig, en komt ambitie dus goed van pas!

De nadelen van ambitie

Ambitieus zijn, heeft ook een aantal nadelen.

1. Je ervaart meer stress

Voor jou staan er op school en op je werk veel dingen op het spel. Je wilt goed presteren om zo hogerop te komen. Daardoor werk je veel en hard, en ervaar je meer stress. Zorg ervoor dat je op zijn tijd ook goed ontspant! Iedereen heeft ontspanning nodig, ook ambitieuze mensen.

2. De realiteit uit het oog verliezen

Altijd optimaal presteren lukt niet altijd. Dat kan teleurstelling opleveren. Probeer daarom realistisch te blijven in het stellen van doelen. Uitdaging is goed, maar je moet het ook niet overdrijven.

3. De balans kwijtraken

Het lijkt cliché, maar genoeg mensen schieten door in hun ambitie. Denk aan een zakentycoon die weliswaar zakelijk succes is, maar hierdoor zijn of haar privéleven heeft verwaarloosd. Bedenk bij jouw ambitie altijd of het in verhouding staat tot jouw langetermijndoelen.

Hoe uit je je ambitie?

Ben jij ambitieus en wil je solliciteren voor een baan waarin deze eigenschap goed van pas komt? Dan zul je in je cv en motivatiebrief aan moeten tonen dat je ambitie hebt. Dit doe je niet door te simpelweg te zeggen: ‘Ik ben ambitieus’. Je zult met voorbeelden moeten komen.

Laat bijvoorbeeld aan de hand van cursussen die je gedaan hebt, zien dat jij steeds bezig bent om jezelf te ontwikkelen. Laat bovendien duidelijk blijken dat je je wilt inzetten voor het bedrijf, en dat je enthousiast bent om er te gaan werken.

Ik heb niet zoveel ambitie

Geen probleem! Als jij geen carrière wilt maken is dat ook helemaal oké. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt en waar jij gelukkig van wordt. Misschien haal jij je geluk wel uit heel andere dingen. Bovendien heb jij waarschijnlijk tientallen andere talenten, die ook goed staan op je cv, en waarmee je prima in aanmerking komt voor een heleboel leuke banen!

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord