Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, sollicitatie info.

Af en toe staat er bij een vacature dat een assessment deel uit maakt van de sollicitatieprocedure. Dit zal voornamelijk het geval zijn bij vacatures van grotere bedrijven voor belangrijke functies, aangezien assessments duur zijn. Maar wat is een assessment eigenlijk? Wat kun ervan verwachten? En hoe bereid je je hierop voor?

 

Wat is een assessment?

Een assessment is een soort psychologische test die je moet uitvoeren tijdens een sollicitatieprocedure. Deze test kan uit verschillende onderdelen bestaan. Een interview, een rollenspel, een intelligentie- of persoonlijkheidstest, en/of een praktijksimulatie: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Omdat zulke tests vrij duur zijn, zul je ze meestal pas in de tweede of derde sollicitatieronde krijgen.

 

Wat kun je verwachten?

Omdat zo’n test uit het verschillende onderdelen kan bestaan, is het moeilijk om te voorspellen wat je kunt verwachten. Vaak wordt je tijdens de test begeleid en beoordeeld door een psycholoog. Een assessment kan enkele uren, of zelfs enkele dagen duren. Meestal krijg je op korte termijn (vaak binnen een week) de uitslag.

Bij de meeste bedrijven ontvang je ruim van te voren een uitleg van wat je precies kunt verwachten. Zo kun je je goed voorbereiden.

 

Hoe bereid je je voor?

Kleed je altijd netjes voor een assessment. Het blijft een sollicitatie, dus is het belangrijk dat je goed en representatief overkomt. Zorg bovendien dat je goed slaapt van te voren. Het maken van assessments kost energie en een actieve houding is in alle gevallen belangrijk. De aanwezige psycholoog zal hier goed op letten.

Als je ruim van te voren weet wat je kunt verwachten, kun je je alvast inlezen. Zo ga je met meer vertrouwen de test tegemoet.

Ten slotte: blijf jezelf. Een assessment heeft als doel om te testen of jij bij de (bij)baan past. Jezelf anders voordoen dan je bent, heeft dan ook totaal geen zin.

 

assessment
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord