Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, tips & trucs.

Ga je naar school en heb je een bijbaan, of loop je stage? Er is dan mogelijk te veel belasting wordt ingehouden op jouw loon. Deze ingehouden belasting kan je terugkrijgen door aangifte te doen. Gemiddeld krijg je als jongere zo’n €400(!) euro terug! Dat is snel verdiend met een half uurtje een formulier invullen. Belastingaangifte voor studenten werkt in basis hetzelfde als elke ander persoon, maar misschien heb jij er nog niet eerder mee te maken gehad. Waar moet je rekening mee houden? Gelukkig hebben wij een totaaloverzicht!

Belastingaangifte voor studenten: wat moet ik weten?

Als je een baan of uitkering hebt, betaal je hier belasting over. Hoeveel belasting je moet betalen aan de Belastingdienst, is afhankelijk van jouw persoonlijke inkomsten. Als je veel verdient, dan betaal je ook meer belasting, maar daarentegen heb je ook recht op kortingen op je belasting. Deze kortingen zijn de zogenaamde heffingskortingen.

Loonheffing is daar één van. Dit is de belasting die wordt geheven over het loon dat je verdient en in mindering wordt gebracht op je salaris. Jouw werkgever betaalt deze belasting aan de Belastingdienst, zodat jij dat later niet meer hoeft te doen.

Jouw werkgever heeft dit met jou geregeld toen je in dienst kwam. Meestal heb jij er dus geen omkijken naar. Twijfel je? Vraag het even op jouw werk na. Met een speciaal formulier kun je jouw gegevens hiervoor wijzigen.

Als je verschillende banen hebt, is het belangrijk om bij één werkgever die loonheffingskorting toe te passen. Jouw werkgever kan die korting toepassen, zodat jij meer loon krijgt. Als meerdere werkgevers die korting voor jou toepassen, moet je waarschijnlijk achteraf belasting betalen omdat je te weinig hebt betaald.

Wat is de studenten- en scholierenregeling?

Als jij studeert en daarnaast een bijbaan hebt, vraag dan aan je werkgever de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Jouw werkgever houdt in dat geval dan geen of minder loonheffing in op je salaris en zo krijg je ook meer loon uitbetaald.

Je kunt er dus voor kiezen om de belasting meteen met je loon mee te laten uitbetalen in plaats van het aan het einde van het jaar terug te vragen. Zo heb je dus sneller je geld. Je kunt over dat jaar dan meestal geen belasting meer terugvragen.

Wat is een jaaropgave en heb ik deze nodig bij mijn belastingaangifte?

De jaaropgaaf is een overzicht van het totaal verdiende loon en ingehouden loonbelasting en premie volksverzekeringen bij je werkgever. In januari/februari ontvang je de jaaropgave van het jaar daarvoor. Je ontvangt een jaaropgaaf maar één keer. Staat erop dat er meer dan €14,- aan loonheffing is ingehouden? Dan kun je belasting terugvragen!

Bij sommige uitzendbureaus moet je de jaaropgave zelf opvragen, maar ook zonder jaaropgave kun je belastingaangifte doen. Op het laatste loonstrookje van het jaar staan namelijk de totaalbedragen aan inkomsten en betaalde belasting van het afgelopen jaar.

Belastingaangifte voor studenten, hoe doe je dat?

Let’s do this. We leggen uit wat jij nodig hebt om als student belastingaangifte te doen.

Hoe doe je belastingaangifte?

De makkelijkste manier om te zien of je geld terugkrijgt, is met de aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van het jaar, kun je aangifte doen met de aangifte-app, de online aangifte of het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Je ziet dan meteen hoeveel je terugkrijgt of moet betalen.

Als je belastingaangifte gaat invullen, houdt dan het volgende bij de hand:

  • Je burgerservicenummer: dit vind je onder andere op je loonstrookje, rijbewijs of verzekeringsbewijs.
  • Je jaaropgaaf: deze krijg je van je werkgever, in januari of februari. Je kunt ook je laatste loonstrook gebruiken.
  • Je DigiD: hiermee onderteken je je aangifte. Heb je nog geen DigiD? Vraag hem dan aan op digid.nl/aanvragen.
  • En eventueel: je reiskosten en je studiekosten.

Jouw aangifte is voor een groot gedeelte al automatisch ingevuld. Je loon, uitkering en studiefinanciering zijn bijvoorbeeld al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen te controleren en te kijken de aangifte volledig is en zo nodig aan te vullen. Eitje!

Let op: Aftrekposten

Meest lastige zijn de aftrekposten; deze staan niet vooraf ingevuld. Met een aftrekpost kun je extra geld besparen. Je geeft namelijk aan dat je belangrijke uitgaven hebt moeten doen, waar de Belastingdienst rekening mee kan houden.

Er zijn veel opties en een hoop regels. Voor jongeren en studenten zijn vooral studiekosten belangrijk om je in te verdiepen. Lees je nog even in.

Extra tips voor studenten bij belastingaangifte

  • Je kunt nog tot 5 jaar terug aangifte doen! Denk je ook even aan vorige jaren?
  • Wacht ook weer niet te lang: nu zit alle info nog vers in je geheugen.
  • Ben je niet in loondienst? Bijvoorbeeld omdat je een krantenwijk hebt of ondernemer of zzp’er bent? Dan heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald en krijg je minder belasting terug of moet je belasting betalen.

Voor studenten belastingaangifte doen is makkelijker dan je denkt. Je weet er nu alles van en bent klaar om belasting terug te vragen: ga het meteen doen! En die leuke baan om al dat geld mee te verdienen? Die vind je bij ons op Studentenvacature.nl.

Bewaar deze info voor later: