Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

De maand mei is elk jaar weer goed voor spanning en sensatie: tijd voor de jaarlijkse eindexamens! Meer dan 200.000 VMBO-, HAVO- en VWO-scholieren moeten tot en met eind mei aan de bak, om dat felbegeerde diploma te behalen. Wij van StudentenVacature.nl geven jou examentips om de eindexamens door te komen. Deze examentips komen overigens ook prima van pas bij tentamenweken op MBO-, HBO- en WO-niveau!

De beste examentips om je voor te bereiden voor jouw eindexamens of tentamens!

Wat zijn de beste examentips?

1. YouTube is je beste vriend

Raak je in paniek, omdat je examen over een bepaald onderwerp morgen al is, en je het nog steeds niet snapt? Zoek dan naar tutorials op YouTube! Heel YouTube staat vol met filmpjes waarin examenstof op een rustige, duidelijke (en soms ook nog leuke) manier wordt uitgelegd. Van Wiskunde tot Nederlands, en van Frans tot Scheikunde: voor ieder vak bestaan er zo’n filmpjes! Ideaal!

2. Ga op tijd slapen

Leer niet tot 12 uur ’s nachts door. Hierdoor heb je namelijk veel minder energie wanneer jij je examen moet maken. Heb je toch het gevoel dat je bepaalde stof nog een keer door wilt kijken voor je examen begint? Sta dan een uurtje eerder op.

3. Eet genoeg en gezond

Als je zo druk bezig bent met leren, schiet eten er af en toe nog wel eens bij in. Probeer toch voldoende te eten en probeer dit zo gezond mogelijk te doen. Misschien wel de belangrijkste examentips die wij kunnen geven: eet vooral veel groente en fruit, want dit verbetert je concentratievermogen!

4. Zorg voor voldoende ontspanning

De eindexamenperiode is ontzettend vermoeiend. Je zit je soms tot wel 6 uur per dag te concentreren op examens, en moet daarnaast ook nog studeren voor de examens die er nog aan komen. Als je zo een week achter elkaar blijft doorgaan, zonder te ontspannen, heb je echt geen energie meer over voor die belangrijke tweede week. Juist om je te kunnen concentreren heb je energie nodig. Zorg er daarom voor dat je ook af en toe de tijd neemt op je te ontspannen, bijvoorbeeld door een bad te nemen of één aflevering van je favoriete serie te kijken (geen binge watching!).

5. Keep calm and carry on

Er gaat altijd wel een examen minder dan dat je gehoopt had. Dat kan gebeuren. Je mag hier best even van balen, maar het is belangrijk dat je het daarna zo snel mogelijk vergeet en met goede moed doorgaat. Relativeren is één van de belangrijkste examentips die er zijn. Wanneer je er te lang in blijft hangen, heeft dit namelijk een slechte invloed op de rest van je examens.

6. Leg de avond van te voren alles al klaar wat je de dag erna nodig gaat hebben

Bij verschillende examens zijn bepaalde hulpmiddelen essentieel, zoals een rekenmachine bij Wiskunde, een woordenboek bij Nederland of een atlas bij Aardrijkskunde. Zorg ervoor dat je alles wat je voor de examens nodig hebt een dag van te voren al klaar hebt liggen. Zo hoef je op de dag van je examen hier niet meer over te stressen.

7. Zorg dat je méér dan op tijd bent

Niemand heeft zin om bezweet, buiten adem en gestrest een examen te beginnen. Zorg er daarom voor dat je op tijd aanwezig bent, minstens een kwartier van te voren!

Ook voor tijdens de eindexamens hebben we nog een aantal belangrijke examentips:

8. Start met het doorkijken van het examen

Je kunt natuurlijk direct starten met vraag 1, maar door het examen eerst even rustig door te kijken, weet je al wat je kunt verwachten. Je weet globaal hoe je je tijd moet verdelen, en je weet waar de gemakkelijke en moeilijke vragen zitten. Begin altijd met de gemakkelijke vragen. Die punten heb je dan alvast binnen.

9. Kijk naar het aantal punten dat je kunt verdienen

Het aantal punten bij een vraag geeft je een indicatie van hoe lang je antwoord moet zijn. Als je slechts één punt kunt verdienen, bestaat het antwoord bijvoorbeeld vaak uit één woord of zin. Bij meerdere punten dien je vaak een opsomming of uitgebreide argumentatie te geven.

10. Denk na voor je begint met schrijven!

Als je heel zeker bent van je antwoord is een kladblaadje niet nodig. Wanneer je echter een uitgebreide argumentatie moet geven is het goed om eerst puntsgewijs op te schrijven wat je wilt vertellen. Als je daarna je argumentatie gaat schrijven, zul je zien dat deze veel overzichtelijker wordt, en duidelijker te volgen is.

Kijk ook goed naar wat er precies gevraagd wordt. Als er bijvoorbeeld 3 voorbeelden gevraagd worden, schrijf er dan niet 1 of 6 op, maar écht 3.

11. Houd de tijd in het oog

Op examens staat nu eenmaal een tijdslimiet. Houd daarom de tijd goed in de gaten. Blijf niet te lang hangen bij één vraag als je deze niet weet. Sla hem over, en kom er later bij terug als je nog tijd over hebt.

12. Doe een final check

Als je nog tijd over hebt, doe dan een final check. Heb je alle vragen ingevuld? Heb je overal ingevuld wat er gevraagd werd? Is je handschrift duidelijk leesbaar? Zo voorkom je dat je punten mist die je eigenlijk best had kunnen halen.

Misschien wel onze allerbelangrijkste, laatste twee tips:

13. Heb vertrouwen in jezelf!

Jij kunt dit! Je eindexamens zijn de laatste stap in je middelbare schoolcarrière, die je tot nu toe al overleefd hebt. Deze laatste horde ga je ook overwinnen. Alle stof heb je al eens gehad, dus wat kan er jou nou gebeuren?

14. Vier het einde

Als de laatste dag in mei het signaal klinkt, dat de eindexamens eindelijk ten einde zijn, vier het dan goed! Dat heb je verdiend na zo hard werken!

En nu? Als de opluchting is ingezonken en de tas uithangt, gluur dan eens even naar de beste opties voor vakantiewerk of check de leukste bijbanen. Jij bent klaar voor de zomer!

Bewaar deze info voor later:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *