Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, sollicitatie info.

Competenties betekenis

 

Een competentielijst kan een handig overzicht zijn als je meer inzicht wil krijgen in jezelf. Het lijkt misschien eenvoudig, maar toch is het voor veel mensen best lastig om te bepalen wat nou echt hun kerncompetenties zijn. En tegelijkertijd is het een vraag die in je carrière regelmatig voorbij zal komen. Bijvoorbeeld als je een cv schrijft en je competenties wilt uitlichten. Maar ook in sollicitatiegesprekken zal je ongetwijfeld gevraagd worden wat je goede en slechte eigenschappen zijn.

 

Wat zijn competenties?

Competenties zijn vaardigheden die te leren en te ontwikkelen zijn. Misschien was je in je eerste baan wel bloednerveus als er iets misging, maar ben je inmiddels door de wol geverfd en veel stressbestendiger geworden. Een talent daarentegen is vaak aangeboren, het zit in je. Een competentie ontstaat door leren en oefenen, maar je kunt er natuurlijk wel aanleg voor hebben. Deze competenties zijn dan voor jou makkelijker om verder te ontwikkelen. Er zijn duizenden competenties te noemen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de belangrijkste competenties voor in je carrière.

 

Competenties voorbeelden

Groep: Wat je bent of hebt: Wat je doet:
Vertrouwen Integer Je weet hoe het hoort, wat de norm is en handelt daarnaar.
Betrouwbaar Je komt je afspraken na, mensen kunnen op je rekenen.
Loyaal Je bent trouw aan het bedrijf waar je voor werkt en de mensen met wie je werkt.
Sfeermaker Je deelt af en toe een complimentje uit, vraagt hoe het weekend van je collega’s is geweest en bent op de borrel.
Veerkracht Aanpassingsvermogen Je kunt snel schakelen, je plan bijstellen en een andere koers varen wanneer dat nodig is.
Flexibel Je houdt je niet strak aan hoe het altijd gaat, maar kunt daar ook van afwijken wanneer nodig. Bijvoorbeeld door een uurtje langer door te bikkelen.
Stressbestendig Alles staat in de brand, deadlines worden niet gehaald, collega’s zijn boos, maar aan jou is niets te merken. Je houdt je hoofd te allen tijde koel.
Zelfbeheersing Je wil natuurlijk af en toe best wel die pc uit het raam gooien, maar dat doe je niet. Je woede, maar ook andere emoties, zijn altijd onder controle.
Groep Kritisch Je denkt goed na voordat je ergens een oordeel over vormt. Je checkt steeds of jouw werk (en vaak ook dat van anderen) van goede kwaliteit is.
Visionair Je denkt na met het bedrijf, kunt een lijn uitstippelen en ambities in kaart brengen.
Initiatiefnemer Moet er iets georganiseerd worden? Ergens een kar getrokken misschien? Laat dat maar aan jou over!
Faciliteren Klantgericht De klant is koning, dat weet jij als geen ander. Dus denk je mee waar je kan, helpt bij elke stap en zorgt dat er altijd positief op jou (en je product of dienst) wordt teruggekeken.
Coach Je bent iemand die anderen kan begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Je stuurt niet perse aan, maar je helpt ze, bijvoorbeeld door ze de juiste vragen te stellen of het goede duwtje in de rug te geven.
Teamspeler No man is an island. Je hebt elkaar nodig en dat gaat het makkelijkst als je dit op een goede manier aanpakt. Als teamspeler kun je met iedereen goed samenwerken.
Luistervaardig Je hebt misschien overal wel een mening over, maar je houdt je soms ook even stil en luistert naar wat de mening van een ander is. Je weet dat je daar soms best wat aan hebt.
Accuraat Een klein foutje kan soms voor een enorme ravage zorgen. Jij werkt daarom super secuur.
Inspirator Een next level competentie: inspirerend zijn voor anderen. Je zet anderen in beweging, zet de toon en geeft anderen nieuwe energie en denkbeelden.
Besturen Besluitvaardig Je twijfelt niet te lang over verschillende mogelijkheden. Je kunt knopen doorhakken en staat daar dan ook achter. Ook als het een lastige beslissing is.
Leidinggevende skills Je bent in de rol van kapitein prima op je plek. Je zet mensen in beweging, houdt de vinger aan de pols, houdt het overzicht, verdeelt de taken en stippelt de koers uit.
Helikopterview Je kunt boven alle werkzaamheden uitstijgen en van bovenaf het totaalplaatje in kaart brengen. Door er zelf buiten te gaan staan, kom je tot slimme, nieuwe inzichten.
Diplomatiek Diplomatiek zijn heeft een wat wrange bijsmaak, maar dat is niet geheel terecht. Je bent eigenlijk juist tactvol, je weet wat je wanneer moet zeggen en wanneer je beter je mond kunt houden.
Netwerker Jij kent veel mensen en veel mensen kennen jou. Het worden er bovendien elke dag meer en je onderhoudt de contacten ook nog eens.
Beïnvloeden Communicatieve vaardigheden Je kunt goed uitleggen wat je bedoelt. Je past je taalgebruik aan je doelgroep aan en kunt goed vertellen.
Overtuigingskracht Je krijgt anderen met je mee. Wil iedereen A en jij beslist B? Dan weet jij ervoor te zorgen dat als bij toverslag de rest ook ineens voor B kiest.
Analyseren Analytisch denkvermogen Je hebt de puzzel snel uitgedacht. Je kunt namelijk goed zaken uit elkaar trekken, verbanden leggen en tot op het bot uitpluizen.
Creatief Dit betekent niet zo zeer dat je goed kunt schilderen of kleien. Je kunt buiten de gebaande paden denken, bedenkt oplossingen waar een ander niet aan had gedacht en komt met nieuwe ideeën.
Presteren Resultaatgericht Je laat je niet te veel afleiden door bijzaken, maar streeft vooral naar het behalen van je doel. Je denkt daarvoor vooruit en hebt je prio’s op orde.
Detailgericht Overzicht houden is goed, maar de details kunnen ook belangrijk zijn. Jij verliest ze niet uit het oog.
Kwaliteitsgericht Voor jou gaat het er niet alleen om hoeveel je hebt gedaan, maar vooral ook wat je hebt gedaan. Je streeft naar perfectie, bij jezelf en anderen.
Doorzettingsvermogen Gaat het telkens niet zoals je zou willen? Je houdt je rug recht, je kop op en gaat net zo lang door totdat het gelukt is.
Organiseren Planner Hoe je dag er vandaag uitziet, wist je vorige week al. Je denkt vooruit, gebruikt je agenda tot in detail, werkt effectief en gestructureerd.
Organisatietalent Gaat er iemand een feestje geven? Iedereen weet dat ze dan bij jou moeten zijn. Jij weet wat er nodig is, wie daarvoor nodig is en hoe je alles gestroomlijnd krijgt.
Ondernemen Durf Je bent een lefgozer, of -chick. En zeker niet bang om risico’s aan te gaan voor ‘the greater good’. Je zit met smart te wachten hoe het uit zal pakken.
Zelfstandig Je hebt niet steeds iemand nodig bij je werk, maar kunt in je eentje ook prima uit de voeten. Natuurlijk betekent dat niet dat je niet kan samenwerken of nooit iemand nodig hebt. Je staat simpelweg je mannetje wel.
Ondernemersgeest Ondernemer zijn, is een vak apart. Belangrijk is in elk geval dat je kansen ziet en grijpt. Je haakt er snel op in en bedenkt iets lucratiefs.
Proactief Je gaat níet aan de slag als een ander erom vraagt, simpelweg omdat je het al had gedaan. Je was er al mee bezig voordat het echt nodig was, je denkt namelijk een paar stappen vooruit.
Commercieel inzicht Je weet hoe de markt werkt en hoe je hier op een goede manier op in kunt spelen. Belangrijk daarbij is dat je het ook goed kunt verkopen.

Competenties cv

Ben je er uit wat jouw competenties en vaardigheden zijn? De competenties uit onze competentielijst zijn allemaal goed te gebruiken voor op je cv. Bedenk wel dat er in een sollicitatiegesprek gevraagd kan worden of je wil toelichten waarom jij vindt dat je bijvoorbeeld leidinggevende kwaliteiten of een commercieel inzicht hebt. Als je dat voor je zelf op een rijtje hebt, sta je nooit met je mond vol tanden. Klaar om ze in een sollicitatiebriefmotivatiebrief of op je cv te zetten?

 

Deze blogpost is geschreven door Eva Haarsma, Content Marketeer bij Andwork.

Bewaar deze info voor later: