Posted by Rosa Kuijpers & filed under blogs, tips & trucs, tips op de werkvloer.

In (bij)baan houden mensen zich meestal bezig met dingen waar ze goed in zijn. Dat klinkt logisch, maar wanneer je ergens al heel goed in bent, word je vaak minder creatief. Teveel deskundigheid kan ervoor zorgen dat creativiteit geblokkeerd wordt. Hieronder lees je hoe je dit kunt voorkomen.

 

1. Zoek de rust op

Verstop je voor iedereen. Onderzoek wijst uit dat wanneer mensen alleen zijn, zij met meer en betere ideeën komen dan in een groep. Ze bedenken zaken die effectiever of gemakkelijker uit te voeren zijn. Brainstormen is ook altijd goed om op goede ideeën te komen, maar het haalt niet alle potentieel uit een groep. Mensen die vaak verlegen zijn durven namelijk vaak niet goed hun zegje te doen in een groep. Voor echt creatief werk moet je na een groepsdiscussie individueel aan de slag.

2. Ga thuiswerken

Zorg ervoor dat je thuis mag werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wetenschappers zes tot tien procent creatiever zijn buiten het lab. Thuiswerkers krijgen wel 11 tot 20 procent meer creatieve opdrachten af dan mensen op kantoor in dezelfde tijd. Toch de moeite van het overwegen waard dus, dat thuisweken!

3. Rommelig bureau

Het klinkt waarschijnlijk heel absurd, maar het blijkt dat een rommelig bureau mensen creatiever maakt. Een ongeordende omgeving zou mensen namelijk inspireren om nieuwe dingen te proberen. Let wel op: er is nog altijd een verschil tussen rommelig en vies. Etensresten op je bureau is dus niet zo’n goed idee!

4. Ontspan en lach

Bekijk grappige filmpjes, en lach veel, ook tijdens werkuren. Wie veel lacht en veel  humor heeft is namelijk creatiever. Ook dagdromers zijn creatiever, hun hersenen werken namelijk tegelijk aan meerdere taken. Af en toe even wat ontspanning nemen is dan ook zeker niet verkeerd!

 

Pas de bovenstaande tips toe, en je zult zien dat jouw creativiteit zijn vruchten gaat afwerpen tijdens jouw (bij)baan. Succes!

 

Creativiteit
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord