Posted by Rosa Kuijpers & filed under nieuws, opmerkelijk, sollicitatie info, studeren, tips & trucs, toekomst.

Heb jij een vacature gevonden waar jij helemaal voor wilt gaan? Ben je razend enthousiast en ga je vandaag nog solliciteren voor die fantastische (bij)baan? Go for it! En zorg ervoor dat jouw curriculum vitae up to date is.

Veel recruiters kijken allereerst naar het cv en pas later naar de motivatiebrief.  De reden hiervan is dat de opleiding die jij volgt of gevolgd hebt al veel zegt over jouw interesses. Ook geeft je cv een indicatie van jouw ambities. Heb jij je bijvoorbeeld gespecialiseerd in de Spaanse taal door middel van een (externe) opleiding? Heb jij extra cursussen gevolgd in het schrijven van journalistieke teksten? Of heb jij speciale hobby’s? Hieruit blijkt wat jouw passie is, vandaar dat dit relevant is om te vermelden. Hieronder geven we je een aantal tips voor het opstellen van een  curriculum vitae.  Op deze manier vergroot jij de kans dat je aangenomen wordt voor die geweldige (bij)baan.

 

1. Kennis, kunde en interesses

De drie belangrijkste punten die relevant zijn om te benomen op jouw cv zijn kennis, kunde en interesses. Jouw opleiding zegt iets over jouw interesses dus benoem deze als eerst, na je persoonlijke gegevens.

 

2. Chronologische volgorde van de gevolgde opleidingen

Verdeel jouw cv onder in verschillende rubrieken, en deel deze weer op in chronologische volgorde. Vermeld al jouw gevolgde opleidingen (vanaf de middelbare school), met daarbij eventuele vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie. Zorg dat de meest recente opleiding bovenaan staat en werk dan chronologisch naar beneden.

 

3. Werkervaring

Naast de kennis die je hebt opgedaan gedurende jouw studie, is werkervaring ook belangrijk om te benoemen. Benoem hierbij de naam van het bedrijf waar je hebt gewerkt, functie die je hebt vervuld, en de periode dat je er hebt gewerkt. Licht je werkervaringen toe met een inhoudelijke beschrijving van je taken en resultaten. Zorg weer dat je meest recente werkervaring bovenaan staat, en werk opnieuw chronologisch naar beneden.

 

4. Publicaties

Heb jij een vlotte pen? Dan kun je overwegen om relevante publicaties mee te sturen. Ook is het mogelijk om een linkje van de website of weblog waar  jij teksten op hebt geplaatst  mee te sturen.

Tot slot is het belangrijk om al jouw extra ervaringen te benoemen die relevant zijn voor de functie. Eigenschappen, vaardigheden en competenties, je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan relevant zijn.

 

Heb je moeite met het grafisch ontwerp van je curriculum vitae? Check dan hier onze online cv-maker.

 

Heel veel succes!

 

curriculum vitae
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord