Posted by & filed under sollicitatie info.

Je wilt een cv maken, maar waar begin je? Een overzichtelijk, mooi en goed cv maken is zo makkelijk nog niet. Er zijn vele voorbeelden te vinden online, van gratis tot betaald. Met foto en zonder foto. Je weet als student niet waar je moet kijken. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om een goed cv te kunnen maken. Daarnaast kun je op PerfectCV.nl gebruik maken van gratis te downloaden voorbeeld CV’s.

 

Jouw persoonlijke gegevens

Bij het maken van een cv begin je altijd met je persoonlijke gegevens. Denk daarbij vooral aan voor- en achternaam, woonplaats, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit zijn gegevens die een recruiter of mogelijke werkgever nodig heeft om jou te bereiken en een beeld te kunnen schetsen van wie hij of zij tegenover zich heeft.

 

Opleiding

Het benoemen van een opleiding is een van belangrijkste onderdelen van een cv. Bij een student zal het in vele gevallen lastig worden om een gevolgde opleiding te benoemen, anders dan een middelbare opleiding. Des te belangrijker wordt het om te benoemen wat voor een studie je op dit moment aan het volgen bent. Daarbij kun je aangeven in welk jaar je zit en waar je je in specialiseert.

 

Werkervaring

Vaak heeft een student weinig tot geen werkervaring. Echter kun je wel benoemen welke bijbanen je gehad hebt. Wanneer je vakkenvuller bent geweest voor een aantal jaar, dan laat je hiermee zien dat je actief bent geweest. Zo kan een werkgever zien dat je gedreven bent en werken niet schuwt. Daarnaast is het belangrijk om de meest toepasselijke werkervaring te benoemen en daar uitgebreider over uit te wijden dan over de rest.

 

Cursussen / neven activiteiten

Naast je werk, opleiding en persoonlijke gegevens is het belangrijk om te benoemen wat je daarnaast gedaan hebt. Heb je een taalcursus gevolgd? Ben je actief binnen een vereniging of stichting? Hoe sociaal ben je onderlegd? Omschrijf dit duidelijk en uitgebreid. Hiermee verduidelijk je bijvoorbeeld of je een teamplayer bent of juist beter functioneert alleen. Het is het belangrijk dat je begrijpt dat wanneer je solliciteert naar een functie als bijvoorbeeld winkelmedewerker je wel sociaal dient te zijn. Als programmeur is dit dan weer veel minder belangrijk.

 

Hobby’s en passies

Hiermee maak je het de werkgever gemakkelijker om je te leren kennen. Het geeft een nog gedetailleerdere kijk op jouw leven. Sport je regelmatig of ben je actief als schaker? Ben je politiek actief, neem je deel in de gemeenteraad of interesseert dat je niet? Let op dat je geen clichés gebruikt, zoals “Ik houd ervan om te gaan stappen met vrienden”.

 

Conclusie

Zorg voor een duidelijke opbouw. Kies een mooi design, of koop deze desnoods. Een werkgever krijgt vaak tien- tot honderdtallen cv’s binnen. Jij moet opvallen met je cv om ook maar een kleine kans te maken. En tot slot, gebruik géén tot zo weinig mogelijk clichés, maar probeer je sollicitatie creatief te maken.

 

cv maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *