Posted by Carolien de Blaaij & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

Je wilt een cv maken, maar waar begin je? Een overzichtelijk, mooi en goed cv maken is zo makkelijk nog niet. Er zijn vele voorbeelden te vinden online, van gratis tot betaald. En doe je nou mét of toch zonder foto? Voor dat cv kun jij best wat tips gebruiken.

Bij Studentenvacature.nl zien wij sinds 2004 wekelijks duizenden nieuwe cv’s voorbij komen. Wat valt ons op? Als recruiter zie je soms prachtige kunstwerken voorbij komen, maar wij willen vooral een professioneel, overzichtelijk en verzorgd curriculum vitae tegenkomen.

Op basis van onze ervaringen vind je hieronder alles wat je nodig hebt om een goed cv te kunnen maken.

Uitvoerige cv maken tips om je een goede start van jouw carriere te geven.

Wat is een cv?

Je zult al een klein vermoeden hebben, maar een curriculum vitae is natuurlijk het belangrijkste overzicht van jouw werkervaring en achtergrond dat meegestuurd wordt bij een sollicitatie. Dit Latijnse woord betekent letterlijk levensloop. Een cv kan de dealbreaker zijn of een opdrachtgever jou voor een sollicitatiegesprek wilt uitnodigen of niet. Het is een eerste indruk, een samenvatting, een visitekaart.

Één van de meest gebruikte spelfouten in de Nederlandse taal is hoe ‘curriculum vitae‘ moet worden afgekort. Foei. Een CV is de ketel in je huis. De correcte afkorting schrijf je als cv.

Wat moet in een cv?

1. Jouw persoonlijke gegevens

Bij het maken van een cv begin je altijd met je persoonlijke gegevens. Dit zijn gegevens die een recruiter of mogelijke werkgever nodig heeft om jou te bereiken en een beeld te kunnen schetsen van wie hij of zij tegenover zich heeft. Het gebruik van een foto zijn de meningen nogal over verdeeld; hier lees je in dit artikel meer over.

Onmisbare gegevens zijn:

 • Voor- en achternaam
 • Woonplaats
 • Geboortedatum
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres

Is jouw e-mailadres al jaren justinbieber4evah@hotmail.com? Hoog tijd om een nieuwe aan te maken.

2. Opleiding

Het benoemen van een opleiding is een van belangrijkste onderdelen van een cv. Bij een student zal het in vele gevallen lastig worden om een gevolgde opleiding te benoemen; je bent tenslotte nog bezig.

Geef aan welk jaar je bent gestart, wat de verwachtte einddatum is en waar jij je in specialiseert. Benoem ook altijd het resultaat! Noteer ‘diploma behaald‘ indien je een studie al hebt afgerond, of zet ‘deelcertificaten behaald‘ als je halverwege met een studie bent gestopt.

3. Werkervaring

Vaak heeft een student weinig tot geen werkervaring. Echter kun je wel benoemen welke bijbanen je gehad hebt. Wanneer je vakkenvuller bent geweest voor een aantal jaar, dan laat je hiermee zien dat je niet hebt stilgezeten. Een werkgever ziet dat je gedreven bent en werken niet schuwt.

Onder werkervaring start je altijd met de meest recente baan bovenaan. Andere banen volgen in (teruglopende) chronologische volgorde. Voeg (beknopt!) per functie toe wat jouw belangrijkste taken waren en onderbouw dit waar mogelijk met cijfers of resultaten.

4. Cursussen / neven activiteiten

Naast je werk, opleiding en persoonlijke gegevens is het belangrijk om te benoemen wat je daarnaast gedaan hebt. Heb je een taalcursus gevolgd? Ben je actief binnen een vereniging of stichting? Hoe sociaal ben je onderlegd? Omschrijf dit duidelijk en uitgebreid. Hiermee verduidelijk je bijvoorbeeld of je een teamplayer bent of juist beter functioneert alleen. CV building wordt vooral voor hogere functies steeds belangrijker.

5. Hobby’s en passies

Werkgevers ontdekken graag met wie ze écht te maken hebben. Ze leren jou beter kennen door een eerste kijk in jouw leven te geven. Sport je regelmatig of ben je actief als schaker? Ben je politiek actief, neem je deel in de gemeenteraad of interesseert dat je niet? Let op dat je geen clichés gebruikt, zoals “de kroeg in met vrienden”.

Hoe maak je jouw cv professioneel en opvallend?

1. Wees uniek

Wij kennen het als geen ander: recruiters zien dagelijks tientallen cv’s en ze lijken gemiddeld behoorlijk veel op elkaar. Gebruik géén tot zo weinig mogelijk clichés, maar probeer je sollicitatie creatief te maken. Zo weet je zeker dat die recruiter jou onthoudt, uit de hele stapel!

2. Hou het overzichtelijk

Geloof ons, een recruiter wordt écht blij als zij in 5 tellen kunnen spotten wat belangrijk voor hun is. De beste positie voor alle info is mede afhankelijk van het design. Recruiters verwachten jouw persoonlijke info doorgaans bovenaan de eerste pagina, maar bij creatieve cv’s kan dit ook in een kolom links staan.

Volg dit op met opleidingen, hierna pas werkervaring en eindig met hobbies of buitenschoolse activiteiten.

3. Kies een mooi design

Je hoeft tegenwoordig geen grafisch vormgever meer te zijn om een gelikt cv te maken. Er zijn volop (gratis) websites.

Wij hebben er speciaal voor jou ook één gemaakt. Met onze online-cv maker komt er binnen 5 minuten een basis cv uitgerold. Easy peasy lemon squeezy.

Daarnaast kun je op andere websites gebruik maken van gratis te downloaden voorbeeld CV’s, maar wij zijn ook erg fan van Canva.com.

Wat je ook doet, vergeet niet: bedenk wat bij jouw carrière past en wat je uit wilt stralen. Van een creatief beroep wordt sneller een gelikte vormgeving verwacht. Of solliciteer je bij een advocatenkantoor? Misschien doet een roze design met bloemetjes het hier minder goed.

4. Wees eerlijk

Inkoppertje? Absoluut niet. Een cv maken voelt soms net een beetje als een LinkedIn post: een hoop poespas en gebrabbel, waardoor niemand meer weet of de informatie te vertrouwen is. Een leugentje op jouw cv is not done. Maak jouw ervaring niet groter dan het is: recruiters hebben er respect voor als je kort, bondig en eerlijk bent. Dat werkt enorm verfrissend, waardoor jouw cv júist beter onthouden wordt.

Extra tips om het cv écht perfect te maken

Denk je dat je klaar bent met jouw glimmende nieuwe cv… blijkt er achteraf een typfout in het telefoonnummer te staan. Bepaalde fouten sluipen er makkelijk in, maar met de volgende tips maak je jouw cv écht gelikt.

 • Gebruik het liefst maximaal twee verschillende kleuren om het design rustig te houden.
 • Vergeet de uitlijning niet: alinea’s die steeds anders verspringen is not done.
 • Probeer het cv binnen maximaal twee kantjes te passen.
 • Laat een kennis meekijken naar het resultaat. Extra ogen zien altijd meer.
 • De tijd van postbrieven is voorbij. Ben je bijvoorbeeld copywriter? Voeg eenvoudig de link toe naar een artikel die van jou is gepubliceerd.
 • Maak een basis cv, met vrij algemene informatie. In de toekomst maak je hiermee gemakkelijk een cv dat op maat is gemaakt op de functie waar jij je op dat moment op richt.
 • Écht klaar? Sla jouw cv op als pdf, zodat een ander de tekst niet meer kan bewerken.
 • Bewaar het bestand met een duidelijke titel, zoals ‘Curriculum Vitae NAAM datum‘.

En, ga je nu vol zelfvertrouwen aan de slag? Onthou dat een werkgever vaak tien- tot honderdtallen cv’s binnen krijgt. Stop eenmalig tijd in een professioneel cv en jij springt met kop en schouders boven de rest van de stapel uit. Succes!

Op naar jouw droombaan

Wil je meteen jouw fantastische curriculum vitae uittesten? Op Studentenvacature.nl staan gemiddeld 900+ vacatures door heel Nederland. Maak binnen 1 minuut een gratis profiel om op de hoogte gehouden te worden van de nieuwste banen in jouw regio.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord