Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs, toekomst.

Als je klaar bent met studeren direct een topfunctie? Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Door middel van cv-building tijdens je studententijd stoom jij jezelf klaar voor de arbeidsmarkt en onderscheid je jezelf van de andere sollicitanten bij de strijd om een gewilde functie. Wij geven je drie tips.

Als student actief aan jouw toekomst bouwen met cv-building

Wat is cv-building?

Wanneer jij actief bezig bent om je cv waardevoller te maken door extra kennis te vergaren en relevante werkervaring op te doen, ben je bezig met cv-building. Het hoeft hierbij niet perse te gaan om betaald werk, maar ook waardevolle stages en nevenactiviteiten, zoals een bestuursfunctie bij de studentenvereniging, voegen waarde toe.

Je verzamelt noemenswaardige activiteiten om op je cv te plaatsen met als doel om een zo groot mogelijke kans te maken op jouw droombaan na je afstuderen. Meer is niet altijd beter, het gaat om een rode draad in je activiteiten.

3 tips om aan een goed cv te bouwen:

1. Neem een relevante bijbaan

Weet jij al in welke branche of functie je later wilt werken? Stem je bijbaan dan hier op af. Studiegerelateerde werkervaring wordt hoog gewaardeerd door 35% van de werkgevers, zoals is gebleken uit een onderzoek van Academisch Adviesbureau Unipartners. Dit geldt zeker voor branches met veel concurrentie. Werkgevers hebben veel keuze en ontvangen zo veel sollicitaties dat het lastig is om je als sollicitant te onderscheiden.

35% van de werkgevers geeft hoge waardering aan studiegerelateerde werkervaring

– Onderzoek Academisch adviesbureau unipartners

Wanneer jij al beschikt over een goede basiskennis en ervaring laat je jouw potentiële baas zien dat je niet hebt stilgezeten en dat deze minder tijd in jou hoeft te investeren voordat jij up-to-speed bent.

2. Doe vrijwilligerswerk

Met vrijwilligerswerk vertel je twee belangrijke dingen over jezelf. Het zegt iets over jouw maatschappelijke betrokkenheid en je persoonlijke interesses, maar ook over je werkethiek. Voor vrijwilligerswerk ontvang je geen salaris, waardoor dit vaak voortkomt uit intrinsieke motivatie. Als student zit je vaak al krap bij kas en probeer je te besparen waar nodig, met een sim only abonnement voor je telefoon, een gedeeld Netflix-abonnement met al je huisgenoten, vaak samen eten of je gaat af en toe langs je ouders voor een gratis maaltijd.

Op het moment dat je gaat solliciteren en op deze manier kunt aantonen intrinsiek gemotiveerd te zijn, laat je zien dat je bereid bent om een stapje harder te lopen, feeling hebt voor een bepaalde functie als het gaat om relevant vrijwilligerswerk en dus een veilige keuze bent.

Je kunt al vanaf een dag per maand vrijwilligerswerk doen, waardoor dit ook te combineren is met je studie en een eventuele bijbaan om de rekeningen te betalen.

3. Neem deel aan uitwisselingsprogramma’s

Doet de kans zich voor om op uitwisseling te gaan tijdens je studie? Grijp deze dan aan. Niet alleen met het oog op je cv, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling is een uitwisseling een echte aanrader. Je bent op jezelf aangewezen, leert nieuwe mensen kennen en bewijst dat je een zelfstandig persoon bent en dat je je redt als je in het diepe wordt gegooid.

Bewaar deze info voor later: