Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren.

Het is vandaag de Dag van de Leerplicht. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het feit dat kinderen in Nederland recht hebben op onderwijs. Sterker nog: in Nederland zijn kinderen tot 16 jaar verplicht om naar school te gaan.

Als scholier of student heb jij vast al meer dan eens gedacht: ‘Waarom wilde ik ook alweer verder studeren?’ of ‘Waarom ben ik niet gewoon gaan werken?’ Heel begrijpelijk, maar diep van binnen weet jij ook wel dat je juist blij moet zijn dat je hier in Nederland naar school kunt gaan en kunt studeren. Mocht je de redenen hiervoor even vergeten zijn, dan zetten wij ze graag voor je op een rij.

 

1. Je leert er goed lezen en schrijven

Voor veel Nederlanders is het super vanzelfsprekend: kunnen lezen en schrijven. Het is voor de meesten onder ons een tweede natuur geworden; we hebben er dagelijks mee te maken en toch denken we er niet eens meer over na.

Het is goed om eens stil te staan bij het feit dat er wereldwijd nog steeds 250 miljoen kinderen zijn die niet kunnen lezen en schrijven. Gevolg: deze kinderen worden uitgesloten van de moderne maatschappij. Lezen en schrijven heb je namelijk overal nodig: voor het begrijpen en invullen van officiële documenten, voor het reizen van A naar B (denk maar eens aan het reizen met de trein) en voor het communiceren met elkaar. Je kunt dus maar beter dankbaar zijn voor het feit dat jij wél kunt lezen en schrijven.

 

2. Je leert er jezelf kennen

Naast de kennis die je er op doet (natuurlijk niet alleen over lezen en schrijven), is school ook de plek waar jij jezelf ontwikkelt. Je maakt er vrienden, wordt er zelfstandig en zelfverzekerd, en leert er om je eigen mening te vormen. Is dat belangrijk? Wel in onze maatschappij! Zo kun je beslissingen nemen, zelf richting geven aan je leven, en een zo gelukkig mogelijk leven leiden.

 

3. Het vergroot de kans op een baan

In onze samenleving is het nu eenmaal zo dat goede scholing de kans op een baan, en dus een salaris vergroot. Wij weten ook wel dat het gezegde luidt ‘geld maakt niet gelukkig’, maar het is in elk geval toch fijn als je jezelf kunt onderhouden, en af en toe bovendien nog eens wat leuke dingen kunt doen.

 

4. Er zijn mogelijkheden om te gaan studeren

Toen het leenstelsel werd aangenomen, was hierover veel verontwaardiging. Studenten gingen er immers op achteruit, en niet meer iedereen zou het zich kunnen veroorloven om te gaan studeren.

Toch moeten we er wel bij stil staan dat het echt nog wel erger kan! Er zijn landen waarin bepaalde kinderen niet eens naar school mogen, als zouden ze het kunnen en willen. Ook zijn er landen waarin studeren veel duurder is dan in Nederland, en waarin mensen nog nooit van een Dag van de Leerplicht gehoord hebben, laat staan van een leenstelsel.

Is het leenstelsel een achteruitgang voor studenten, ten opzichte van het oude stelsel? Ja, zeker voor kinderen met minder financiële mogelijkheden. Hebben wij een perfect onderwijsstelsel? Nee, zeker niet! Er is absoluut nog ruimte voor verbetering! Laten we ons er echter wel van bewust zijn dat het onderwijs in Nederland niet slecht geregeld is, vergeleken met de rest van de wereld. We hebben het goed! En daar staan we op de Dag van de Leerplicht graag even bij stil.

 

dag van de leerplicht
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord