Posted by Rosa Kuijpers & filed under blogs, tips op de werkvloer.

Vandaag wordt awesomeness gevierd onder het motto ‘no one’s perfect, but everyone can be awesome’. Wil jij de ideale werknemer worden, maar weet je nog niet hoe je het aan moet pakken? Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rijtje om uit te blinken op de werkvloer:

 

1. Grenzen trekken

Probeer grenzen te trekken tussen jouw privéleven en wat er binnen jouw (bij)baan speelt. Heb je te weinig geslapen? Of een slecht cijfer gekregen voor jouw tentamen? Val jouw collega’s hier niet mee lastig. Buiten jouw goede vrienden en familie om hebben zij hier namelijk geen boodschap aan. Het zal  jouw eigen gemoedstoestand niet veel goeds doen en ook jouw collega’s kunnen jouw geklaag beu raken. Dus houd privé en werk het gescheiden! Tenzij er echt iets aan de hand is; in dat geval licht je jouw baas hierover in.

 

2. Durf nee te zeggen

Neem jij te vaak extra opdrachten aan waardoor je eigenlijk in tijdnood komt en uiteindelijk niets af kan maken? Durf ook ‘nee’ te zeggen. Ja we weten het: je wilt gemotiveerd over komen, enthousiasme uitstralen, en een teamspeler zijn. Je moet echter geen voetveeg worden! Om hier een  balans in te vinden moet je inschatten wanneer je het beste ‘ja’ en ‘nee’ kan zeggen.

 

3. Toon interesse!

Interesse in de organisatie en in jouw collega’s tonen, schept een band. Het gaat hierbij om zowel verbale als non-verbale communicatie. Ongeïnteresseerd weg kijken als een collega jou iets te vertellen heeft kan bijvoorbeeld al schade doen aan jouw reputatie. Probeer veel vragen te stellen aan je collega’s en iets over jezelf te vertellen. Je zult hierdoor ook meer plezier ervaren in jouw (bij)baan.

 

4. Houd emoties in bedwang

Een project dat niet lukt, een collega waar je onverwachts voor in moet springen.  Je hebt gelijk dat jij je hieraan ergert. Maar probeer eerst tot 10 te tellen, zodat je voorkomt dat je het afreageert of boos wordt. Emoties heeft iedereen, ook op de werkvloer, maar probeer ze wel een beetje in toom te houden.

 

Kortom, onder het motto: ‘no one’s perfect, but everyone can be awesome’  kunnen we allemaal de ideale werknemer worden, zolang we maar in staat zijn om onze valkuilen in te zien en deze te willen verbeteren. Soms is het lastig om zelf in te zien welke zwakke punten jij hebt. Vraag dan aan collega’s of zij opbouwende feedback willen geven. Daar heb je namelijk veel baat bij, zowel voor de (bij)baan die jij nu hebt als voor toekomstige banen.

 

ideale werknemer
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord