Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, branches.

Er heerst een krapte op de arbeidsmarkt, wat betekent dat er meer aanbod is van banen dan de vraag naar werk. Oftewel, studenten hebben de banen voor het uitkiezen. Wel zijn er bepaalde branches waar meer vraag naar is dan andere. Deze zijn omvangrijker dan andere. Dit zijn voor sommige studenten dan ook de aantrekkelijkste branches om in te werken vanwege het aanbod van vacatures.

 

De aantrekkelijkste branches om in te werken

 

Administratieve branche

– Financieel administratief medewerker: hierbij zijn de financiële werkzaamheden vooral je voornaamste taak, zoals: facturen opstellen, declaraties afhandelen en contact opnemen met klanten en debiteuren. Deze stuur je door naar jouw collega’s. Je dient analytisch ingesteld te zijn, een goed inzicht te hebben en sociaal te zijn. Jij kunt goed presteren onder druk.

 

– Receptionist: je dient representatief te zijn aangezien je het visitekaartje van de organisatie bent en de gasten ontvangt die binnenkomen. Het is een pre als jij een fijne telefoonstem hebt, want je handelt veel telefoonverkeer af. Daarnaast dien jij sociaal te zijn aangelegd. Het is van belang dat jij een echte duizendpoot bent, want je handelt alle taken tegelijk uit.

 

– Secretaresse: jij ondersteunt je collega’s door de agenda te beheren en alle afspraken en meetings in te plannen. Per bedrijf verschilt de hoeveelheid werkzaamheden. Binnenkomende telefoontjes, e-mails en post handel je ook af. Je zorgt ervoor dat deze bij de juiste personen terechtkomen. Je hebt veel contact met je collega’s en met klanten, het is dus belangrijk dat jij sociaal bent aangelegd.

 

De administratieve branche is één van de aantrekkelijkste branches, omdat er altijd administratieve medewerkers nodig zullen zijn. Wel zal er in de toekomst een gedeelte geautomatiseerd worden, maar niet compleet verdwijnen.

 

Admin

 

Zorgbranche

– Thuiszorgmedewerker: als thuiszorgmedewerker help je mensen die dit zelf niet meer kunnen. Je doet huishoudelijke klussen en bent het vaste aanspreekpunt voor ze. Hierdoor hoor jij behulpzaam, fysiek sterk, vriendelijk en sociaal te zijn.

 

– Maatschappelijk medewerker: je helpt mensen bij het oplossen van problemen die ze zelf niet meer aankunnen en helpt ze weer op de rit te komen. De doelgroepen lopen zeer uiteen, van jong tot oud. Het is een brede functie en je kunt overal worden ingezet. Wat essentieel is, is dat jij goed kunt luisteren, zorgzaam bent en behulpzaam. Je wilt andere mensen echt helpen.

 

– Pedagogisch hulpverlener: hierbij begeleid je kinderen en lever je een positieve bijdrage aan hun ontwikkeling. Uiteraard moet jij van kinderen houden en ervoor zorgen dat zij zich niet gaan vervelen. Jij hebt het vermogen achterstanden bij kinderen te observeren en die professioneel over te dragen aan de ouders. Daarnaast dien je de kinderen te motiveren en stimuleren.

 

Je zou de zorgbranche aantrekkelijk kunnen nemen, omdat er altijd mensen nodig zullen zijn voor de zorg. Het is een dynamische branche en gaat 24/7 door. Momenteel is er zelfs een tekort medewerkers in de zorg.

 

Commerciële branche

– Accountmanager: als accountmanager ben je verantwoordelijk voor de accounts (klanten) van een bedrijf. Je zorgt ervoor dat ze aan niets tekort komt. Daarnaast ga je ook ‘koude’ accounts benaderen, oftewel potentiële klanten. Voor deze functie is het belangrijk dat jij sociaal bent, assertief en overtuigingskracht hebt.

 

– Verkoper binnendienst: in de commerciële branche zijn er twee soorten verkopers: verkoper binnendienst en verkoper buitendienst. De binnendienst doet eigenlijk het voorbereidende werk voor de buitendienst en de afhandeling. De buitendienst is, zoals de naam zelf al zegt, veel buiten de deur. Deze verkopers zijn meer vertegenwoordigers. Voor zowel de binnen- als buitendienst dien je sociaal te zijn, assertief en over de nodige overtuigingskracht beschikken.

 

De commerciële branche is een aantrekkelijke branche vanwege de vele mogelijkheden.

 

Commercieel

 

Horecabranche

De horeca is een ontzettend grote branche en je kunt aan de slag gaan als; hotelmedewerker, in de bediening, als kok, cateringmedewerker, en nog veel meer functies. Belangrijk is dat jij sociaal bent en goed met mensen om kunt gaan.

De horecabranche gaat 24/7 door en vindt overal plaats. De branche zal altijd blijven bestaan en is één van de aantrekkelijkste branches omdat je zeer flexibel bent. Naast je salaris kun je ook nog eens lekker fooi verdienen.

 

Horeca

 

Logistieke branche

– Magazijnmedewerker: in Amsterdam zijn verschillende industrieterreinen waar veel bedrijven een grote opslag hebben. Als magazijnmedewerker kun je in een van deze opslagen aan de slag gaan, waarbij je taken krijgt als orders picken, bestellingen klaarzetten en vrachtwagens inladen.

 

– Parttime chauffeur: in de logistiek zijn er bijbanen achter de schermen, maar ook voor de schermen als bijvoorbeeld chauffeur. Als chauffeur help je met het inladen van de vracht en zorg je dat deze bij de juiste personen terecht komt.

 

– Logistiek planner: als je een logistieke studie volgt, kun je wellicht aan de slag als planner. In deze functie zorg je ervoor dat het gehele logistieke proces in een magazijn of opslag soepel verloopt. Jij plant personeel in en zorgt dat iedereen de juiste taken krijgt, zodat pakketjes op tijd afgeleverd kunnen worden bij de klanten.

 

De logistieke branche is een aantrekkelijke branche vanwege de vele mogelijkheden en flexibele tijden. Wel zal in de toekomst veel geautomatiseerd worden.

 

Logistiek
Bewaar deze info voor later: