Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info.

Het is algemeen bekend dat spelfouten bij sollicitaties not done zijn. Je kunt ze dan ook maar beter niet maken, wil je aangenomen worden voor een (bij)baan. Toch komen wij ontzettend vaak spelfouten tegen, zowel in cv’s als in sollicitatiebrieven. Een spelfout willen we nog wel door de vingers zien, maar worden het er meer, dan beginnen we vaak toch te twijfelen

Dit geldt met name bij functies waarvoor spelling erg belangrijk is. Spelfouten in een motivatiebrief komen over alsof je geen zin had om wat moeite te steken in het opstellen van je cv of sollicitatiebrief. Wil jij wel een goede indruk maken? Deze 10 spelfouten bij sollicitaties zien wij het meest en kun je dus beter voorkomen.

Spelfouten bij sollicitaties sluipen er snel in, dus wij showen hoe het niet moet.

De 10 meest voorkomende spelfouten in motivatiebrieven:

1. Curriculum Vitae

‘Curicculum Vitae’, ‘Curricculum Vitae’, ‘Curiculum Vitea’, we komen het allemaal tegen. Het ziet er erg slordig uit. Even voor de duidelijkheid, het is dus: curriculum vitae. Dit spel je zonder hoofdletters en punten. Let ook op dat je over ‘het cv’ spreekt: bij ‘de cv’ heb je het namelijk over de verwarmingsketel op zolder.

Zorg dat je in je cv en sollicitatiebrief dit woord goed schrijft en vergeet hierbij de bestandsnaam van het document. Dit is het eerste wat recruiters zien, nog voordat ze het bestand geopend hebben. Wanneer je het hier fout schrijft, maak je direct een slechte indruk!

2. Werkwoordspelling

De ‘d’tjes en ‘t’tjes: veel mensen krijgen het maar niet onder de knie. Het ziet er echter erg onprofessioneel uit, wanneer je zulke fouten in je cv of sollicitatiebrief hebt staan.

3. Samenstellingen

Een samenstelling is een woord dat ontstaat door twee of meerdere opzichzelfstaande woorden te koppelen om er een nieuwe betekenis mee uit te drukken. Deze woorden worden over het algemeen aan elkaar geschreven. Het is dus niet ‘sollicitatie brief’ maar ‘sollicitatiebrief’. Het is niet ‘Ik kan goed samen werken’, maar ‘Ik kan goed samenwerken’.

Let op: hierop zijn wel enkele uitzonderingen zoals bij klinkerbotsingen, of bij afkortingen. Vooral door de stijgende populariteit van Engelse woorden in het Nederlands taalgebruik gaan samenstellingen steeds vaker mis. De regels zijn in het Engels namelijk compleet anders, waardoor het lijkt of we dit in onze taal langzaam over dreigen te nemen.

4. Je nationaliteit

Sommige mensen kiezen ervoor om hun nationaliteit op hun cv te zetten. Dit is geen must, maar het kan wel. Als je het doet, zorg er dan wel voor dat je je nationaliteit met een hoofdletter laat beginnen. Dus niet: ‘nederlandse’, ‘turkse’, en ‘franse’, maar ‘Nederlandse’, Turkse’, en ‘Franse’. Dit geldt overigens ook voor talen. Je spreekt niet goed ‘engels’, wel goed ‘Engels’.

5. Enkelvoud en meervoud

‘Een goede eigenschap van mij is, dat ik creatief ben en goed kan samenwerken’. Fout! Creatief zijn en goed kunnen samenwerken, zijn maar liefst twee goede eigenschappen. De goede zin is dus ‘Goede eigenschappen van mij zijn, dat ik creatief ben en goed kan samenwerken’.

6. De stagiair(e)

Heb je stage gelopen tijdens je opleiding? Dan was je geen ‘stagair(e)’; wel een ‘stagiair(e)’.

7. Punten en komma’s

Gebruik alsjeblieft punten en komma’s in je motivatiebrief als je dit niet doet wordt het namelijk heel lastig lezen voor recruiters zoals in dit voorbeeld dus. Grrr.

8. Woorden met een trema

Nog een tip in de categorie ‘Maak het de recruiter wat gemakkelijker’. Je hebt geen ideeen, wel ideeën. Je hebt ook niet de coordinatie gedaan voor een evenement, wel de coördinatie. Plaats deze trema’s. Dit maakt de woorden een stuk begrijpelijker.

Hoe zat het ook alweer met alle regels over leestekens? Lees dan nog even verder.

9. MBO of mbo?

Officieel is het mbo en schrijf je dit dus met kleine letters. Echter, ‘MBO’ en ‘HBO’ worden zó vaak gebruikt (ja, ook wij maken deze fout af en toe), dat we hier niet meteen een streep door zetten. Officieus lijkt dit de nieuwe vorm te worden. Het schrijven van ‘mbo’ of ‘hbo’ is uiteraard wel netter.

10. Afkortingen

Hoewel het gebruiken van afkortingen niet fout is, staat het in een formele brief niet zo netjes. Kies dus voor ‘met betrekking tot’ in plaats van ‘m.b.t.’.

Niet iedereen is een taalwonder, dat begrijpen wij ook wel. En ook wij maken af en toe fouten. Ben jij niet zo goed in spelling? De website van Onze Taal is super handig om na te gaan hoe je bepaalde woorden schrijft. Verder is het in alle gevallen (ook als je wél goed bent in spelling) slim om anderen te vragen om je cv en/of motivatiebrief na te kijken. Zo voorkom je spelfouten bij sollicitaties! Je eigen fouten zie je immers vaak over het hoofd, ook als je je cv en/of sollicitatiebrief zelf al 15 keer gecheckt hebt.

Weer wat geleerd? Laat ons zien wat je in huis hebt!

Schrijf je snel in en je kunt meteen op vacatures te reageren.
Bewaar deze info voor later:

One Response to “10x – De meest gemaakte spelfouten bij sollicitaties”

  1. Ya

    Het is: curriculum vitae (met kleine letters dus). Tenzij het aan het begin van een zin staat, dan is het: Curriculum vitae. De afkorting is dan ook cv of Cv (als in het begin van een zin). Als kopje in een cv wordt vaak wel Curriculum Vitae geaccepteerd (al ben ik van mening dat het daar ook Curriculum vitae hoort te zijn).

Geef een antwoord