Posted by & filed under blogs, sollicitatie info.

Het is algemeen bekend dat spelfouten bij sollicitaties not done zijn. Je kunt ze dan ook maar beter niet maken, wil je aangenomen worden voor een (bij)baan. Toch komen wij ontzettend vaak spelfouten tegen, zowel in cv’s als in sollicitatiebrieven. Een spelfout willen we nog wel door de vingers zien, maar worden het er meer, dan beginnen we vaak toch te twijfelen… Met name bij functies waarvoor spelling erg belangrijk is. Spelfouten bij sollicitaties komen over alsof je geen zin had om wat moeite te steken in het opstellen van je cv of sollicitatiebrief. Wil jij wel een goede indruk maken? Deze 10 spelfouten bij sollicitaties zien wij het meest, en voorkom je dus beter.

 

1. Curriculum Vitae

‘Curicculum Vitae’, ‘Curricculum Vitae’, ‘Curiculum Vitea’, we komen het allemaal tegen. Het ziet er erg slordig uit. Even voor de duidelijkheid, het is dus: Curriculum Vitae. Zorg dat je in je cv en sollicitatiebrief dit woord goed schrijft. Let er ook op dat je dit doet in de bestandsnaam van je cv. Dit is het eerste wat recruiters zien, nog voordat ze het bestand geopend hebben. Wanneer je het hier fout schrijft, maak je direct een slechte indruk.

 

2. Werkwoordspelling

De ‘d’tjes en ‘t’tjes: veel mensen krijgen het maar niet onder de knie. Het ziet er echter erg onprofessioneel uit, wanneer je zulke fouten in je cv of sollicitatiebrief hebt staan.

 

3. Samenstellingen

Een samenstelling is een woord dat ontstaat door twee of meerdere opzichzelfstaande woorden te koppelen om er een nieuwe betekenis mee uit te drukken. Deze woorden worden over het algemeen aan elkaar geschreven. Het is dus niet ‘sollicitatie brief’ maar ‘sollicitatiebrief’. En het is niet ‘Ik kan goed samen werken’, maar ‘Ik kan goed samenwerken’. Let op: hierop zijn wel enkele uitzonderingen zoals bij klinkerbotsingen, of bij afkortingen.

 

4. Je nationaliteit

Sommige mensen kiezen ervoor om hun nationaliteit op hun cv te zetten. Dit is geen must, maar het kan wel. Als je het doet, zorg er dan wel voor dat je je nationaliteit met een hoofdletter laat beginnen. Dus niet: ‘nederlandse’, ‘turkse’, en ‘franse’, maar ‘Nederlandse’, Turkse’, en ‘Franse’. Dit geldt overigens ook voor talen. Je spreekt niet goed ‘engels’, wel goed ‘Engels’.

 

5. Enkelvoud en meervoud

‘Een goede eigenschap van mij is, dat ik creatief ben en goed kan samenwerken’. Fout! Creatief zijn en goed kunnen samenwerken, zijn maar liefst twee goede eigenschappen. De goede zin is dus ‘Goede eigenschappen van mij zijn, dat ik creatief ben en goed kan samenwerken’.

 

6. De stagiair(e)

Stage gelopen tijdens je opleiding? Dan was je geen ‘stagair(e)’; wel een ‘stagiair(e)’.

 

7. Punten en komma’s

Gebruik alsjeblieft punten en komma’s in je brief als je dit niet doet wordt het namelijk heel lastig lezen voor recruiters. Zoals in dit voorbeeld dus.

 

8. De puntjes op woorden

Nog een tip in de categorie ‘Maak het de recruiter wat gemakkelijker’. Je hebt geen ideeen, wel ideeën. Je hebt ook niet de coordinatie gedaan voor een evenement, wel de coördinatie. Plaats deze trema’s. Dit maakt de woorden een stuk begrijpelijker.

 

9. MBO of mbo?

Officieel is het mbo, met kleine letters dus. Echter, ‘MBO’ en ‘HBO’ worden zó vaak gebruikt (ja, ook wij maken deze fout af en toe), dat we hier niet meteen een streep door zetten. Het schrijven van ‘mbo’ of ‘hbo’ is uiteraard wel netter.

 

10. Afkortingen

Hoewel het gebruiken van afkortingen niet fout is, staat het in een formele brief niet zo netjes. Kies dus voor ‘met betrekking tot’ in plaats van ‘m.b.t.’.

 

Niet iedereen is een taalwonder, dat begrijpen wij ook wel. En ook wij maken af en toe fouten. Ben jij niet zo goed in spelling? De website van Onze Taal is super handig om na te gaan hoe je bepaalde woorden schrijft. Verder is het in alle gevallen (ook als je wél goed bent in spelling) slim om anderen te vragen om je cv en/of sollicitatiebrief na te kijken. Zo voorkom je spelfouten bij sollicitaties! Je eigen fouten zie je immers vaak over het hoofd, ook als je je cv en/of sollicitatiebrief zelf al 15 keer gecheckt hebt.

 

spelfouten bij sollicitaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *