Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, studeren, toekomst.

Een bestuursjaar: je hebt er misschien wel eens van gehoord. Misschien heb je zelf interesse om dit op je te nemen. Of wellicht ben je alleen even benieuwd wat Pietje van de buren toch in hemelsnaam uitspookt in zijn bestuursfunctie. Wat is een bestuursjaar precies en wat zijn de voordelen en de nadelen ervan? Wij leggen het je uit!

Een bestuursjaar: wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een bestuursjaar?

Het studentenleven bestaat niet alleen maar uit studeren. Veel studenten gaan tijdens hun studietijd ook bij een studentenvereniging, een studievereniging of bijvoorbeeld een studentensportvereniging. Hartstikke gezellig en je leert er veel nieuwe mensen kennen! Die verenigingen moeten echter ook bestuurt worden, en dat kan soms een behoorlijke taak zijn. Sommige verenigingen hebben namelijk honderden leden. Wanneer jij een bestuursjaar doet, neem jij voor een jaar lang plaats in het bestuur van een vereniging. Dit kan fulltime of parttime. Studenten die een fulltime bestuursjaar doen, kiezen er in veel gevallen voor, om tijdens dat jaar geen colleges te volgen. Bij sommige instellingen krijg je dan vrijstelling van je collegegeld. Dit geldt echter niet overal. Ook kiezen sommige studenten ervoor om een bestuursjaar pas na het behalen van hun diploma te doen.

Wat zijn de voordelen van een bestuursjaar?

Waarom zou je ervoor kiezen om een jaar van jouw leven hiervoor in te zetten? Wij zetten de voordelen ervan voor je op een rij:

  • Je ontwikkelt er handige vaardigheden. Of het nu gaat om leiderschap, presenteren, netwerken of communiceren: tijdens een bestuursjaar leer je het allemaal. Bovendien krijg je er veel verantwoordelijkheid: waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid dan je krijgt wanneer je stage gaat lopen, of aan de slag gaat in een starterfunctie. Als jij je op deze gebieden wilt ontwikkelen, zit je met een bestuursjaar zeker goed!
  • Het is een cliché, maar het is wel waar: door alle vaardigheden die je tijdens je dat jaar ontwikkelt, staat zo’n jaar ontzettend goed op je cv. Werkgevers zien immers graag werknemers die over de bovenstaande vaardigheden beschikken.
  • Heb jij het even helemaal gehad met al dat ‘gestudeer’? Dan kan een bestuursjaar uitkomst bieden. Als je fulltime gaat besturen, kun je even een break nemen van je studie, en praktijkervaring op doen, in plaats van steeds maar met je neus in de boeken te zitten. Let wel: je hebt niet opeens zeeën van vrije tijd. Zo’n bestuursjaar is hard werken!
  • Je bestuurt de vereniging waarvoor je een bestuursjaar doet met allemaal leeftijdsgenoten. Dat betekent veel gezelligheid, en uiteraard ook tijd voor gekke activiteiten, borrels en leuke feestjes. Zo wordt jouw bestuursjaar onvergetelijk.

Wat zijn de nadelen van een bestuursjaar?

Zo’n jaar is niet alleen maar feest, er kleven ook wat nadelen aan:

  • Een bestuursjaar is heftig: het is druk, je maakt lange dagen, en je krijgt veel verantwoordelijkheden. Dit kan zorgen voor stress, en daar moet je mee kunnen dealen.
  • Bij sommige instellingen moet je, ook wanneer je een fulltime bestuursjaar doet, gewoon collegegeld betalen. In zulke gevallen houd je er weinig geld aan over. Je zult immers weinig tijd hebben om er nog een baantje naast te doen.
  • Doordat er zoveel tijd in gaat zitten, loop je in veel gevallen studievertraging op, wanneer je een bestuursjaar doet. Je krijgt er een schat aan kennis en vaardigheden voor terug, maar het is wel belangrijk om goed te overwegen of het je dat waard is.

Wegen voor jou de nadelen toch niet op tegen de voordelen? Check welk studiegerelateerd studentenwerk meer bij jou past door te solliciteren – of door middel van onze XL Persoonlijkheidstest.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord