Posted by Casper Voss & filed under blogs, Gezonheid, toekomst, verzekering.

Wanneer je jong bent is een uitvaar verzekering niet het eerste waar je aan denkt. Jongeren tot 35 jaar sluiten niet vaak een uitvaartverzekering af. Toch wordt het aangeraden om daar wel over na te denken zodra je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Een uitvaart kan namelijk behoorlijk veel geld kosten. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 Nederlanders een uitvaartverzekering heeft.

Wat is een uitvaart verzekering?

Een uitvaartverzekering is verzekering die geheel of deels de kosten van jouw begrafenis of crematie dekt. Met uitvaartverzekering voorkom je dat je nabestaande na je overlijden voor alle kosten komen te staan. Een uitvaartverzekering is ook handig als je alsnog genoeg spaargeld hebt. Nabestaanden kunnen namelijk niet bij je spaargeld, omdat de bank spaarrekeningen van overledene blokkeert. Net als bij iedere verzekering betaal je maandelijks een vaste bedrag premie per maand voor je verzekering. De uitvaartverzekering is een bijzondere verzekering. Het is de enige verzekering waarvan zeker is dat deze ooit uit zal worden gekeerd. Het belangrijkste doel van een verzekering voor je uitvaart is het dekken van alle kosten, zodat jouw nabestaanden geen financiële gevolgen hiervan ondervinden.

Waarom nu al een uitvaartverzekering?

Als je als student of jongvolwassene een uitvaartverzekering afsluit is dit meestal goedkoper dan als je dit op een latere leeftijd doet. Het risico van de uitvaartverzekeraar is namelijk over meer jaren verspreid waardoor de maandelijkse premie die je zal moeten betalen een stuk lager is. Het is vanzelfsprekend dat je op jonge leeftijd ervan uitgaat dat hij of zij binnenkort zal overlijden. Mocht dat onverhoopt toch wel gebeuren? Met een uitvaartverzekering hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten die zicht met een uitvaart meebrengt. Nu je jong bent is het goed na te denken over hoe je je uitvaart zou willen hebben. Wil je begraven worden of liever gecremeerd? Welke muziek zou je willen op je uitvaart? Op vele websites van uitvaartverzekeringen kan je gemakkelijk je uitvaartkosten berekenen met de wensen die jij hebt voor je uitvaart. Door dit te bereken weet je meteen voor hoeveel jij je verzekering moet afsluiten.

Welke soort uitvaartverzekeringen heb je?

Wanneer je in kaart heb hoe je je uitvaart wil hebben, is het tijd om een keuze te maken voor wat voor soort verzekering je wil hebben. Er zijn grof weg twee soorten verzekeringen waar je uit kan kiezen. Zo is er een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt na je overlijden een bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden die daarmee zelf de uitvaartverzekering kunnen invullen. Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waar geen geld wordt uitgekeerd om een dienst wordt uitgekeerd. De producten en diensten die je van te voren heb besproken worden geleverd. Een groot voordeel hier van is dat je zelf een grote invloed hebt op je uitvaart. Houd er ook rekening mee dat alle uitvaartverzekeraars vragen naar een gezondheidsverklaring. Met een gezondheidsverklaring kan een uitvaartverzekeraar in kaart brengen hoe groot het risico is op het overlijden. In bepaalde situaties kan de verzekeraar de verzekerde meer premie vragen, een wachttijd instellen voor de ingangsdatum voor de dekking en zelfs de verzekerde helemaal afwijzen voor de verzekering. Dit is vaak van toepassing als je verzekerde een chronische aandiening heeft.

Hoeveel kost een uitvaart?

De gemiddelde uitvaart in Nederland kost rond de 8000 euro. Gemiddeld is cremeren duurder dan begraven. Goed is om van te voren te beseffen dat niet voor iedereen een uitvaart het zelfde kost. Het ligt namelijk allemaal aan de wensen die jij heb voor je uitvaart. Het is aan te raden om het bedrag wat verzekerd zal worden, ruim te nemen. Dit omdat de kosten kunnen toenemen met de jaren.

Hoe vergelijk je uitvaartverzekeringen?

Na het in kaart brengen van de wensen en de kosten voor jouw uitvaart kan je makkelijker uitvaartverzekeringen vergelijken. Het is belangrijk om een de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Uitvaartverzekeraars verschillen namelijk op verschillende vlakken zoals premie, de manier van uitkeren en bijvoorbeeld de premie periode. Vaak kan je een vergelijkingssite voor uitvaartverzekeringen gemakkelijk premies vergelijken. Wanneer je eruit bent door het vergelijken en weet welke verzekering je wil, moet je niet vergeten om de kleine letters te lezen.

Bewaar deze info voor later: