Posted by Carolien de Blaaij & filed under studeren, tips & trucs.

Het blijft altijd een onderwerp waar de meningen ontzettend over verschillen – hoe kun je het beste studeren? Kun je beter ‘s ochtends of juist ‘s avonds studeren? Moet je uren blokken voordat het enigszins blijft hangen, of kan je ook even een pauze nemen? Kan ik beter snel notities maken door te typen, of is schrijven toch beter? Bij deze wil ik je vertellen: geen zorgen! In dit artikel zal ik al mijn studeertips, die ik in de afgelopen 4 jaar van mijn studie heb opgedaan, met jullie delen.

 

Elf tips om optimaal te kunnen studeren

 

Voorbereidingen vóór het studeren

Vind jouw ideale studeertijd

Dit is per persoon erg verschillend, en dit hangt er natuurlijk ook vanaf of je een ochtend- of avondpersoon bent. Toch is het bewezen dat het beter is om ’s ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond. Het belangrijkste is dat je weet wat voor jou het beste werkt, om zo optimaal mogelijk te werken.

Heb een goede nachtrust

Dit punt is verbonden met mijn vorige punt. Zorg altijd voor voldoende slaap! Ook al ben je een nachtmens, zorg ervoor dat je niet pas om 2 uur ’s nachts gaat slapen als je de volgende ochtend weer fris wilt beginnen met studeren. Als je moe bent, is het veel moeilijker om je te focussen. Ook zal je sneller foutjes maken in oefeningen, en zal je de stof niet goed genoeg opslaan. Zorg er daarom voor dat je minimaal 8 uur slaap hebt, en dat je voor 12 uur ’s avonds gaat slapen. Zo zul je je beter kunnen focussen, en zul je ook meer uit je studeertijd halen!

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Tijdens het leren is het heel verleidelijk om afleiding te zoeken. Dat ene boek wat je al zo lang wilde lezen, maar geen tijd voor hebt kunnen vinden, ligt op het hoekje van je bureau en schreeuwt je naam. Of je camera, gevuld met vakantiefoto’s van die toffe vakantie van een maand terug, ligt binnen handbereik. Allemaal afleidingen die het ontzettend moeilijk maken om te kunnen leren. Dus – opruimen die handel! Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is voordat je begint met studeren, want “A tidy desk is a tidy mind”!

Maak een studeerschema

Uitstellen is bijna onvermijdelijk als student zijnde. Ook ik ben meerdere keren ten prooi gevallen aan uitstelgedrag. Het uitstellen van leren zal niet alleen zorgen voor veel stress, maar ook voor het niet goed opslaan van informatie. Je zult de informatie namelijk veel beter onthouden als je het leren voor je toets over meerdere dagen of weken verspreid. Denk hierbij niet alleen aan het lezen van je boek, maar ook aan het maken van samenvattingen, opdrachten en oude examens.

Voorraad water en gezond eten

Snoep, koek en chips is heel makkelijk om te pakken tijdens het leren. Toch wil ik je meegeven dat je beter een handje walnoten of een appel kan pakken, in plaats van een lekkere chocoladereep. Snoepgoed zit namelijk vol met suikers – en dit zijn geen natuurlijke suikers. Deze suikers geven je energie voor een klein moment, waarna je meteen een enorme dip krijgt. Noten en fruit, daarentegen, zijn een hele gezonde bron van goede voedingsstoffen die je meteen een energieboost zullen geven!

Ook is het drinken van water ontzettend belangrijk. Last van hoofdpijn? Vraag je dan eerst eens af of je wel genoeg water hebt gedronken op een dag, aangezien dit meestal de oorzaak van hoofdpijn is. Als je water niet zo lekker vindt, drink het dan in de vorm van thee. Dit zorgt er ook nog voor dat je wakker blijft.

Zet je telefoon op stil of vliegtuigmodus

Niets is vervelender dan dat je je focus eindelijk gevonden hebt, en dat je plotseling gestoord wordt door een “PING!” op je telefoon. “Niet kijken, niet kijken…. “ denk je eerst, waarna je toch je telefoon oppakt en zo weer een half uur verder bent. Daarom raad ik je aan om, voordat je begint met studeren, je telefoon op stil of op vliegtuigmodus te zetten. Op deze manier word je niet telkens afgeleid door je telefoon. Zodra je eenmaal de focus te pakken hebt, zul je deze dus ook niet meer kwijtraken!

 

studying  Studying  Studying

 

Tijdens het studeren

Schrijven in plaats van typen

Het typen van je samenvattingen, uitwerkingen of notities kan natuurlijk heel makkelijk zijn – het scheelt tijd, en het ziet er altijd netjes uit. Toch is het schrijven van je belangrijke notities zoveel beter dan typen! Als je schrijft, gebruik je je brein op een hele andere manier, waardoor je meer bewust bent van wat je aan het schrijven bent. Zo zul je het beter onthouden. Uiteindelijk kost het dus meer tijd om het te schrijven, maar minder tijd om te leren.

Studeer met oude examens

Ik vond dit altijd onzin, tot ik ook eens begon te leren met oude examens. En wauw, wat maakt dat een verschil! Het zorgt ervoor dat je de vraagstelling veel beter begrijpt, en je weet ook beter wat je te wachten staat. Opdrachten maken die de docent geeft zijn natuurlijk altijd goed om mee te oefenen, maar deze zullen nooit zo ingewikkeld zijn als de vragen op de examens. Daar bieden oude examens de oplossing, aangezien deze wel gecompliceerdere vragen bevat. Je kunt bijvoorbeeld op https://www.studeersnel.nl/ zoeken naar oude examens die zijn geüpload door jouw medestudenten! Via StudeerSnel kun je niet alleen oude examens, maar ook samenvattingen, essays en notities vinden.

Voldoende pauzes tussendoor

Blokken, blokken, blokken… dat is wat er nodig is om de lesstof goed in je op te nemen. Veel studenten denken nog steeds dat dit gaat om uren achter elkaar leren. Echter is dit juist niet zo! Het is ontzettend belangrijk om voldoende pauze te nemen, zodat je na deze pauze weer fris verder kunt. Daarom kun je beter 1 uur leren, en daarna een kwartiertje iets voor jezelf doen. Ook kun je een doel stellen: zodra ik 3 hoofdstukken heb gelezen, mag ik een kwartiertje pauze nemen. Op deze manier beloon je jezelf voor je harde werk, en zul je ook sneller gemotiveerd blijven!

Sporten

Zodra ik een flinke toetsweek voor de deur heb staan, vind ik het heerlijk om te sporten. Door te sporten voel ik mij beter, en voel ik dat ik me ook beter kan concentreren. Ik sport óf ’s ochtends vroeg, om de dag fris te beginnen, óf ’s avonds laat, om lekker te kunnen slapen en de volgende dag weer vroeg op te staan om te kunnen studeren. Mocht je sporten niet fijn vinden, probeer dan iets anders te vinden waar je blij van wordt en waarna je je goed kunt concentreren.

Zorg voor een studeermaatje

Je bent niet de enige die moet studeren voor de examens. De studenten die jouw vak volgen zullen ook moeten studeren! Probeer eens om een studiegroep op te richten. Je kunt zo op heel veel verschillende manieren gaan leren. Je kunt bijvoorbeeld elk een onderwerp kiezen, je inlezen in dit onderwerp, en het uitleggen aan je studiegroep. Ook kun je elk hetzelfde onderwerp studeren, en dit later bespreken met z’n allen. Als laatste kun je ook een medestudent helpen door het uit te leggen. Doordat je zelf proactief bezig bent met de lesstof en het uitlegt aan iemand anders, zul je het ook beter opslaan. Zo help je niet alleen een ander, maar ook jezelf.

 

Studeren blijft een heel persoonlijk onderwerp, aangezien elke persoon anders is. Toch hoop ik dat deze tips je zullen helpen bij het studeren, en dat deze je in de juiste richting zullen sturen. Veel succes met studeren, you can do it!

Geschreven door Merel van StudeerSnel

 

Studying
Bewaar deze info voor later: