Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, Gezondheid, studeren, tips & trucs.

Faalangst is iets wat wordt onderschat en steeds vaker onder de aandacht wordt gebracht. Het kan erg vervelend zijn om faalangst te hebben en het belemmert je dagelijkse functioneren. We geven in deze blog een aantal tips over hoe je het best kunt omgaan met faalangst. 

Tips tegen faalangst: de vrees om iets niet goed te doen, kan enorm belemmeren.

Wat is faalangst?

Faalangst is, zoals je al dacht, de angst om te falen. Een persoon die faalangst heeft is bang te falen ondanks een goede voorbereiding, deze gedachte komt vooraf en tijdens het proces om iets te doen.

Vijf tips om beter om te gaan met faalangst:

1. Bewustwording van faalangst

Faalangst ontstaat door ongunstige situaties in je verleden, je opvoeding en je persoonlijkheid. Door gericht naar je angsten te kijken kun je bewust worden van de invloeden op je faalangst. Je kunt leren om met faalangst om te gaan. 

2. Je bent niet verantwoordelijk

Het resultaat van iets zegt niets over jou en hoe je je hebt voorbereid, op sommige dingen hebben je nou eenmaal geen invloed. Denk aan projectgroep opdrachten, je kan niet je hele projectgroep onder controle hebben. Je hebt je best gedaan en dat dien je ten alle tijden aan jezelf te herinneren. 

3. Pas je aan

Zorg ervoor dat je niet te veel van jezelf verwacht. Alles kan in stapjes bereikt worden, neem daarom niet te veel hooi op je vork waardoor je alles overziet. Zorg voor concrete doelstellingen; een belangrijke faalangst tip. Wanneer iets niet lukt is dat geen probleem, leer ook fouten maken. 

P.S, Wanneer je een studentendecaan en je SLB er vertelt over je situatie, zal er rekening met je worden gehouden tijdens tentamens en opdrachten. En terecht!

4. Positiviteit

Leer positief met jezelf en je omgeving om te gaan. Wanneer je positief in dingen staat zal je mood positief veranderen en ook de acties die je onderneemt. Je zal gelukkiger in het leven staan. Ontspan en laat dingen varen op eigen tempo, zonder druk er op te zetten. Leer ook je positieve eigenschappen kennen, je kan niet in alles uitblinken. Echter zijn er veel andere positieve dingen aan je. Zet ze op ’n rijtje en reflecteer naar jezelf. Er zijn personen die super slecht zijn in het gene wat jij juist goed kunt. 

5. Leren en niet presteren

De laatste en niet de minste faalangst tip: Leg aandacht op het leerproces en niet op het presteer proces. Dit zorgt voor een ontspannen voorbereiding van je schoolwerk en geen hinderlijke gedachten waardoor je gaat afhaken. Wees zoals eerder genoemd positief en focus op het leren. 


Naast de blogs om staan op onze site ook dan 900+ vacatures. Op zoek naar een startersfunctie of studenten bijbaan? Wekelijkse uitbetaling en werken voor de bekendste bedrijven of toffe start-ups in Nederland? Solliciteer snel!

Bewaar deze info voor later: