Posted by Rosa Kuijpers & filed under blogs, tips & trucs, tips op de werkvloer.

Ons gedrag en ons functioneren op de werkvloer wordt keer op keer geëvalueerd. Veel werknemers hebben deze maand functioneringsgesprekken. Wil jij hier goed op voorbereid zijn? Er zijn manieren om het omgaan met kritiek makkelijker te maken. Hieronder geven we je een aantal tips voor zowel het ontvangen en het geven van feedback op het werk.

 

1. Maak onderscheid tussen coaching en evaluatie

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het type feedback dat je geeft of krijgt. Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld coaching en een evaluatiegesprek. Tijdens coaching zul je meer geïnformeerd worden over iets waar je nog weinig over weet. Tijdens een evaluatiegesprek zal er feedback worden gegeven op het werk wat al is geproduceerd. Wees je bewust van dit verschil zodat je misverstanden op de werkvloer voorkomt.

 

2. Wees specifiek

Wees specifiek. Als jij te globaal bent, weet de feedbackontvanger ook niet hoe hij of zij het precies zal moeten verbeteren. Door het heel specifiek te maken is het direct duidelijk wat, wanneer en hoe iets verbeterd moet worden. Een gemakkelijke wijze om specifieker te zijn, is door middel van het geven van voorbeelden. Hoe meer voorbeelden, hoe beter de ontvanger zich in de feedback kan herkennen en zijn gedrag hierop aan kan passen.

 

3. Let op de toon

Wat betreft het geven van feedback: Het draait allemaal om balans en de juiste toon. Als je alleen maar negatief bent, kan dit bij de ontvanger hard aan komen. Probeer daarom een goede balans te vinden tussen positieve en negatieve punten.

 

4. Duw kritiek niet weg maar vraag om concrete voorbeelden

Het ontvangen van feedback op het werk kan soms lastig zijn. Pak echter alle feedback, hoeveel dat ook soms kan zijn, positief op. Duw het niet van je af door tijdens het gesprek jezelf te willen verdedigen. Laat de feedbackgever weten dat jij de feedback aanneemt en dat je gaat proberen om jezelf te verbeteren. Als het jou niet helemaal duidelijk is wat er precies veranderd moet worden, vraag dan naar specifieke voorbeelden. Zo weet jij hoe jij jezelf kunt verbeteren.

 

Tot slot, sta altijd open voor het ontvangen van feedback en geef er een positieve draai. Zie het als een mogelijkheid jezelf te kunnen verbeteren op het werk. Wees niet bang om fouten te maken, want uiteindelijk leer je daar het meeste van. Ook het geven van feedback wordt gewaardeerd op de werkvloer, zolang je er maar bewust van bent met welke toon je het overbrengt.

 

Heel veel succes!

 

feedback
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord