Posted by Derk & filed under tips & trucs.

Geld tekort als student? Je bent zeker niet de enige! Veel studenten hebben moeite om iedere maand rond te komen. Studie, woninghuur, eten en uitgaan zijn duur. Vaak wordt een deel deze lasten betaald met de maandelijkse studielening, maar meestal is dit niet genoeg. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je na jouw studie geen torenhoge schulden hebt en toch een leuk studentenleven kan leiden?

 

Belangrijk: het gaat niet om de hoeveelheid geld dat je verdient, het gaat erom wat je verdient en overhoudt.

 

1. Een bijbaan is een must

Heb je nog geen bijbaan? Ga er dan een zoeken! Voor je eigen geld werken geeft je een goed gevoel. Bovendien geeft het  je waarschijnlijk ook meer motivatie om te letten op je uitgaven. Je wilt je zuurverdiende geld natuurlijk niet zomaar uitgeven. Een bijbaan van 8-12 uur is vaak goed te doen naast een studie. Kijk eens hier, om een bijbaan te vinden die bij jou past!

 

2. Houdt je maandelijkse vaste kosten laag

Als jij als student altijd geld tekort komt en een hoge huur betaalt voor je kamer dan snijd je jezelf hiermee in de vingers. Ondanks de goede ligging (centrum) heb je daar niks aan als je geen geld overhoudt. Tenzij jouw ouders meebetalen aan je kamer, is het beter om een kleine, goedkope kamer te nemen of bij je ouders te wonen tijdens je studie (als zij dichtbij je school of universiteit wonen).

Het is ook handig om eten in bulk te kopen. Je kunt bijvoorbeeld heel goedkoop een zak aardappels kopen. Rijst, pasta, quinoa en soortgelijke producten zijn vaak ook in grotere hoeveelheden te koop, en zijn bovendien vrij lang houdbaar.

 

3. Beperk je uitgaven aan alcohol

Bij het studentenleven hoort natuurlijk feesten. Maar vooral als je graag (en veel) alcohol drinkt, wordt een avond uit al snel een dure grap. Hoe kun je dit verminderen?

  • Wat minder feesten, in plaats van 2 keer per week, 1 keer per week bijvoorbeeld;
  • Drink minder bij het uitgaan.

 

4. Analyseer je inkomsten en uitgaven

Bekijk elke maand wat je inkomsten en uitgaven zijn. Waar liggen de mogelijkheden om je uitgaven te verminderen? Dat is interessant om uit te zoeken. Op die manier kun je snel veel geld besparen.

 

geld tekort
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord