Posted by Carolien de Blaaij & filed under sollicitatie info, studeren, toekomst.

Elk jaar rond juni worden weer de uitslagen van het eindexamen bekend gemaakt, voor zowel vmbo, havo als vwo. Ben je geslaagd? Dan wil je nu waarschijnlijk alleen maar feesten! Maar binnenkort zal je ook de druk voelen van ‘’wat ga ik nu doen’’?

Twijfel over wat je moet gaan doen, na het behalen van jouw diploma is heel normaal. Er zijn tenslotte ook veel mogelijkheden. De meest gangbare keuze is een vervolgopleiding op het mbo, hbo of de universiteit. Als jij nog niet precies weet wat je wilt gaan studeren, of als je erover nadenkt om eerst wat werkervaring op te doen, zijn er gelukkig ook nog andere alternatieven na het slagen voor het eindexamen.  Hieronder bespreken we alle mogelijkheden:

5x Wat te doen na jouw eindexamen:

1. Vervolgstudie

Dit is de meest voor de hand liggende mogelijkheid. In Nederland kiezen de meeste leerlingen voor een vervolgstudie die aansluit op hun eindexamenvakken. Door open dagen te bezoeken van hoge scholen of universiteiten kom je erachter of de studie en universiteit bij jou passen, of dat je toch nog even verder moet zoeken totdat je een goede match hebt gevonden.

2. Studeren in het buitenland

Het kan heel aantrekkelijk zijn om een jaar te gaan studeren in het buitenland. Hoe leuk is het om een andere cultuur te leren kennen, een andere taal te leren spreken en tegelijkertijd te kunnen studeren?

Een taalreis naar Salamanca is bijvoorbeeld vrij populair: ga heerlijk een paar maanden sangri sippen, terwijl je Spaans leert, hechte vriendschappen maakt en jouw netwerk verbreed.

3. Tijdelijk of vast werken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon een jaartje te gaan werken. Zo verdien je bijvoorbeeld geld waarmee je dan volgend jaar je studie kunt betalen. Ben jij op zoek naar een leuke  (bij)baan? Dan ben je bij StudentenVacature.nl aan het juiste adres!

4. Jezelf ontdekken via Intermijn

Weet je echt nog niet wat je wilt? Dan is een tussenjaar in van Intermijn in Utrecht ook een slimme keuze. Dit is een programma van 3 maanden waarin je volop gaat werken aan je zelfontwikkeling, en achter jouw kwaliteiten komt zodat je weet waar je je op kan gaan richten. Hierbij wordt je drie dagen in de week door een coach begeleid, en een dag in de week is er een stagedag. Op deze dag loop je mee met mensen die verschillende beroepen uitoefenen en jou laten zien hoe een werkdag er voor hen uitziet. Dit is een heel praktische manier van ontdekken welke baan het beste bij jou zal passen.

5. Tussenjaar pakken

Wie droomt er nou niet van… Even een jaar er helemaal tussenuit. Ruim 10% van de studenten die vorig jaar met een studie begonnen, deden het jaar ervoor een tussenjaar. Het is nog goed voor je ook: je hebt meer tijd om te ontdekken wat voor jou belangrijk is vóór je een studiekeuze maakt.

Werkgevers waarderen deze zelfontwikkeling op jouw cv. Een backpackreis naar Verweggistan is zo niet alleen fantastisch leuk, maar nog waardevol ook.

Een andere mogelijkheid is om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Een jaar in het buitenland staat bovendien erg goed op je cv. Hier heb je veel baat bij als je later gaat solliciteren voor een interessante baan.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord