Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

Binnenkort een sollicitatiegesprek voor een (bij)baan? Een goede eerste indruk is het halve werk. Uit onderzoek is gebleken dat de indruk die jij achterlaat op de recruiter voor een groot deel doorslaggevend is. Helaas krijg jij geen tweede kans om een positieve indruk achter te laten. Daarom geven wij jou zeven sollicitatietips voor een goede eerste indruk.

 

1. Kom op tijd

Te laat komen op jouw sollicitatiegesprek? Zoals je misschien wel weet heeft dit een negatieve invloed op de kans om aangenomen te worden een (bij)baan. Natuurlijk neem jij daarom 2 treinen eerder en ben jij altijd een half uur (of langer) van te voren op je plaats van bestemming. Maar wist je dat te vroeg naar binnen gaan ook niet goed is? De recruiter moet namelijk zijn of haar nodige voorbereidingen ook nog treffen. Een halfuur eerder dan afgesproken is dus ook geen aanrader. Wacht daarom even lekker buiten in de frisse lucht en kies ervoor om 5-10 minuten van te voren aanwezig te zijn.

 

2. Zorg voor een verzorgd uiterlijk

Voordat het eerste woord uit jouw mond vloeit, is het eerste oordeel over jou al geveld. De hersenen zijn namelijk heel snel in het vormen van een oordeel op basis van hoe mensen eruit zien. Zorg dan ook dat jij er verzorgd uit ziet. Dit betekent net haar, nette kleding en schoenen en geen afgebrokkelde nagellak. Let ook op tattoo’s! Tegenwoordig hebben veel jongeren een tattoo. Sommige werkgevers zijn hier echter niet zo blij mee. Bedek daarom jouw tattoos voor de zekerheid zo goed mogelijk.

 

3. Straal positiviteit uit

Zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Dat is volkomen normaal, maar het is het best om dit niet te laten zien. Probeer positiviteit uit te stralen. Geef een goede handdruk, neem wat te drinken wanneer de recruiter dat aanbiedt en lach. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de mensen die anderen zien lachen, denkt dat zij zelfverzekerd en succesvol zijn. Reden genoeg voor een glimlach dus!

 

4. Luister actief

Luisteren naar iemand die een lang praatje houdt terwijl je onder spanning staat, is soms best lastig. Probeer echter toch actief te luisteren.  Oogcontact en een goede houding zijn echt mega belangrijk. Ga niet achterover zitten met je armen over elkaar, want dit geeft een gesloten indruk. Ga in plaats daarvan rechtop zitten en leg jouw armen op jouw schoot of op de tafel. Een laatste tip: knik ook regelmatig ‘ja’. Dit laat zien dat jij het gesprek nog volgt.

 

5. Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je alle informatie over de vacature en het bedrijf die er beschikbaar is, hebt gelezen. Bedenk ook alvast wat vragen om te stellen, want dit laat initiatief en interesse zien. En bereid je voor op vragen over jezelf! Dit geeft een goede eerste indruk. Bovendien is met je mond vol tanden staan natuurlijk het laatste wat je wilt.

 

eerste indruk
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord