Posted by Carolien de Blaaij & filed under studeren, tips & trucs.

Sommige studenten vinden groepswerk fijn. Een welkome afwisseling voor al het individuele leerwerk dat ze voor hun studie moeten doen. Ben jij echter perfectionistisch? Wil jij altijd gaan voor een zo hoog mogelijk cijfer? En is het jouw doel om straks het predicaat cum laude te behalen? Dan is groepswerk op school voor jou waarschijnlijk de hel!

Als je een leuk en hardwerkend groepje hebt, dat er voor wil gaan, is groepswerk nog niet zo’n probleem. Als je echter groepsgenoten hebt, die het niet erg vinden om een jaartje studievertraging op te lopen, en die daarom geen klap uitvoeren… Dat is een ander verhaal. Dan is groepswerk vooral vreselijk irritant en frustrerend. Je hebt dan studiegenoten die meeliften op al het werk dat jij verricht. Dat is gewoon oneerlijk!

Veel mensen zeggen dat groepswerk erbij hoort, en dat het goede voorbereiding is voor het werkveld waarin je later terecht komt als je een baan krijgt. Tot op een bepaalde hoogte is dat natuurlijk ook zo. Je zult nog wel vaker moeten samenwerken met mensen die een andere kijk op werken hebben als jij. Echter, in het werkveld zijn de takenpakketten vaak veel beter afgebakend. Bovendien is er van bovenaf meer controle op wie wat doet. Op de meeste opleidingen is dat niet zo. Daar heeft de docent echt geen enkel idee wie er nu meer of minder aan het eindproduct heeft bijgedragen.

Groepswerk: het is vaak ontzettend frustrerend en onrechtvaardig, maar bij veel opleidingen heb je er maar gewoon mee te dealen. Daarom geven wij je tips.

 

1. Zoek gelijkgezinden

Als je zelf de groepjes mag maken, zoek dan groepsgenoten waarvan je denkt dat zij, net als jij hard willen werken voor een goed resultaat. Dit voorkomt een hoop irritaties. Als je de groepjes niet zelf mag maken, zul je het op een andere manier moeten aanpakken.

 

2. Neem de leiding

Vaak weet je op het moment dat je in een groep terecht komt al dat jij degene bent die het moet gaan doen. Neem dan ook maar meteen de leiding. Op die manier kun je nog enigszins taken delegeren. Houd bij het delegeren wel rekening met persoonlijke skills en voorkeuren. Als mensen mogen doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, zullen ze vaak beter presteren.

 

3. Maak niet te snel verwijten

Meningsverschilletje? Probeer hier dan samen uit te komen. Groepswerk is geven en nemen. Het is compromissen sluiten. Wat je in elk geval nooit moet doen is verwijten maken en ruzie zoeken. Dit bevordert de sfeer in de groep niet, en maakt de kans op een goed eindresultaat meteen een stuk kleiner.

 

4. Stel deadlines op, mét uitloop

Stel strenge deadlines op, en benadruk dat iedereen zich hier aan hoort te houden. Zorg daarnaast dat je nog wat speling hebt aan het einde, of stel tussentijdse deadlines. Hierdoor kun je elkaars werk tijdig nakijken, en waar nodig nog wat verbeteringen aanbrengen.

 

5. Wat als het écht niet lukt?

Als iemand de kantjes er vanaf blijft lopen, ondanks de strenge afspraken en meerdere waarschuwingen, is het misschien tijd om de docent in te schakelen. Dit voelt misschien als klikken, maar meeliften op het werk zonder zelf een klap uit te voeren is ook niet bepaald fair.

 

groepswerk
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord