Posted by Derk & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

In een eerdere blog schreven we al dat een goede eerste indruk bij het solliciteren, het halve werk is. Een bijkomend gevolg van een goede eerste indruk, is het halo-effect. Het halo-effect helpt bij het solliciteren! Hoe? Dat lees je hier!

 

Wat is het halo-effect?

Het halo-effect is simpel gezegd dit: door er goed en aantrekkelijk uit te zien dichten mensen jou goede eigenschappen toe. Dit kan je helpen wanneer je gaat solliciteren.

Je hoeft niet per se de knapste persoon ter wereld te zijn. Het halo-effect kan al optreden als je er goed gekleed en fris uitziet. Een slecht kapsel en kapotte kleding werken allemaal tegen je als je gaat solliciteren. Zorg daarom bij een sollicitatie voor een nette blouse, een nette broek en nette schoenen. Soms is er binnen bedrijven een bepaalde dresscode, zoals een driedelig pak of een mantelpakje. Wil je graag bij zo’n bedrijf werken? Dan is het goed om ook bij je sollicitatie je kleding al aan te passen aan de dresscode van het bedrijf. Kom echter niet in een driedelig pak of mantelpakje aan, wanneer dit totaal bij de bedrijfscultuur past. Bovendien is het ook belangrijk om te bedenken: ‘Past dit wel bij mij?’ Wanneer een driedelig pak niets voor jou is, is het misschien niet zo slim om bij een bedrijf te gaan solliciteren, waar je iedere dag zo’n pak aan moet.

 

Het halo-effect geeft geen garanties

Uiteraard helpt het halo-effect tot op een bepaald punt. Het is een van de belangrijkste elementen voor een goede eerste indruk, maar je moet nog steeds goed voorbereid zijn voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je de goede eerste indruk die je hebt achtergelaten dankzij het halo-effect, niet meteen verpest door een slechte voorbereiding. Dat zou zonde zijn!

 

Natuurlijk kwalificeren recruiters jou in eerste instantie op je “kunnen” en niet op hoe je eruit ziet. Echter, ook recruiters vellen (vaak onbewust) al een oordeel op basis van hun eerste indruk. Het halo-effect helpt bij het solliciteren! Maak hier daarom gebruik van! We hebben het al eerder gezegd: Een goede eerste indruk is het halve werk!

 

halo-effect
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord