Posted by Carolien de Blaaij & filed under verzekering.

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studentenleven te bekostigen. Tijdens het uitoefenen van een bijbaan kan het voorkomen dat er een ongeluk gebeurt. Maar ben je in dit soort situaties goed verzekerd als student? Hoe werkt dit voor jou? Wij zochten het voor je uit in het onderstaande artikel.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

AOV betekent arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering beschermt mensen tegen inkomensverlies bij arbeidsongevallen en ziekte. Het gaat hierbij dan om langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hierdoor is iemand niet meer niet meer in staat om te werken zoals ze dat voorheen deden. Sommigen kunnen leunen op een partner of op een spaarrekening, maar voor andere is deze verzekering wel belangrijk.

Een zorgverzekering studenten: kun je dat gedurende het volledige jaar afsluiten? XL Studenten Uitzendbureau legt uit

Een AOV verzekering als student

Als student heb je geen AOV nodig als je in loondienst werkt. De meeste werkgevers hebben namelijk een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Hier kun jij als werknemer gebruik van maken, indien er een ongeval voordoet op het werk. De Wet Verbetering Poortwachter keert tot twee jaar na een ongeval 70% van je laatste loon uit. Mocht het zo zijn dat je hierna niet meer kunt werken, dan ben je via deze wet goed beschermt voor langdurige arbeidsongeschiktheid.

Werken als zzp’er

Mocht je in de toekomst ooit gaan werken als zzp’er, dán is het wel belangrijk om goed na te denken over hoe je financiële situatie eruit komt te zien indien je arbeidsongeschikt raakt. Zodra je een ongeval krijgt, kunnen je inkomsten wegvallen. Het is belangrijk om hier te allen tijde rekening mee te houden. Een ongeval kan in een klein hoekje zitten.

Anders dan in loondienst bij een werkgever, ben je als zzp’er niet beschermt tegen langdurige arbeidsongeschiktheid via de Wet Verbetering Poortwachter. Om deze reden dien je dan zelfstandig een AOV verzekering af te sluiten. Als je kiest voor een verzekering, dan kun je aanmelden bij een verzekeraar.

De verzekeraar hoeft je niet direct te accepteren. Een verzekeraar keurt jouw aanvraag aan de hand van bepaalde voorwaarden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de bedrijfsactiviteiten en jouw medische gezondheid. Vul je wensen in en vergelijk vervolgens verschillende verzekeraars met elkaar. Op deze manier kom je tot de voordeligste optie. Je kunt zelf aangegeven hoelang je verzekerd wilt blijven.

Samenvattend? Als je via Studentenvacature.nl een baan hebt gekregen, ben je geen zzp’er en hoef je dus ook geen AOV verzekering. Je bent via jouw uitzendbureau namelijk al gedekt. Wel zo handig!

Bewaar deze info voor later: