Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, blogs, stage, studeren, toekomst, vakantie.

Weet jij van jongs af aan al wat voor beroep jij wilt uitoefenen? Hartstikke relaxed! Maar weet jij nog absoluut niet wat jij later wilt gaan doen? Geen stress! Je bent echt niet de enige die het nog niet weet. Gelukkig zijn hier genoeg testen voor om daar achter te komen. Je kunt rondvragen in jouw kennissenkring en misschien doe je dan inspiratie op. Wellicht ben jij nog niet klaar voor school en kun je een tussenjaar nemen! Wij geven in dit artikel ons advies.

 

Help, ik weet nog niet wat voor ik beroep ik wil doen!

 

 

Beroepskeuzetest

Op internet zijn heel veel studiekeuzetesten te vinden die jou helpen het juiste beroep te kiezen. Let op, want deze zijn niet altijd betrouwbaar en geven jou vaak slechts een kleine indicatie. Ga eens een keer langs bij jouw schooldecaan. Ook zijn er veel studiekeuzebureaus die jou loopbaanbegeleiding geven. Hier betaal je vaak geld voor, maar je investeert wel in je toekomst. Ook kun je open dagen bezoeken of een afspraak maken met een hogeschool in jouw buurt. Wellicht dat zij jou kunnen adviseren en verder kunnen helpen.

 

Tussenjaar

Ben jij klaar of bezig met de middelbare school en weet je nog steeds niet wat voor beroep en studie jij wilt gaan doen? Neem dan een tussenjaar. Dit tussenjaar kan ook hartstikke goed zijn voor je en zo heb je tijd genoeg om te oriënteren. Maak jezelf dan natuurlijk wel nuttig en ga niet de hele dag thuis zitten. Je kunt een baan zoeken of een stage, zo ontdek je wat je leuk vindt en vooral wat je niet leuk vindt. Of ga vrijwilligerswerk doen. Heb jij genoeg geld gespaard, dan kun je ook gaan reizen. Zo ontdek je meer van de wereld en ontmoet je mensen. Spreek met jezelf (en je ouders) van tevoren af hoelang je er tussenuit gaat en dat je na het tussenjaar weer naar school gaat.

 

Werken en leren

Weet jij het na jouw tussenjaar nog niet? In de loop van de jaren kan dat vanzelf nog komen. Sommige weten vanaf hun geboorte al wat zij willen worden en andere ontdekken pas op latere leeftijd wat zij echt willen. Zo gebeuren er veel complete carrière/studie switches. Heel veel scholen bieden ook bbl- of deeltijdopleidingen aan. Op deze manier kun je blijven werken, maar ga je toch naar school. Zo ben jij gelukkig en houd jij waarschijnlijk jouw ouders tevreden en werk je aan jouw toekomst en ontwikkeling.

 

Op jonge leeftijd wordt er al verwacht dat je de richting weet die je op wilt gaan. Het is hartstikke begrijpelijk als je dit gewoon nog niet weet en het komt echt wel goed!

Bewaar deze info voor later:

One Response to “Help, ik weet nog niet wat voor beroep ik later wil doen!”

Geef een antwoord