Posted by Kimberley Thomas & filed under blogs, studeren, toekomst.

Het einde van het jaar nadert en dat betekent natuurlijk kerstmis, oud & nieuw, en, beginnen met je scriptie! De meeste opleidingen in Nederland en Vlaanderen beginnen in de eerste helft van het nieuwe jaar met het scriptieproces. Er wordt een lange periode van 5 tot 6 maanden uitgetrokken om te zorgen dat je als student genoeg tijd hebt om alle verschillende stappen te doorlopen. Appeltje eitje, toch? Helaas loopt het in de praktijk vaak genoeg anders!

Een scriptie schrijven is ongetwijfeld één van de pittigste taken van je leven: wij geven tips.

Van uitstel komt…

Vaak begint het proces rustig aan. Bedenk een onderwerp, schrijf een onderzoeksvraag, zoek eens wat literatuur, leg je plan eens voor aan je schoolbegeleider. En dan ineens is daar toch het moment: schrijf je literatuuronderzoek of theoretisch kader.

Zodra de stappen groter worden, is het superbelangrijk dat je de voorgaande deeltjes afgerond hebt en klaar hebt liggen. Laat bijvoorbeeld echt eerst je onderzoeks- en deelvragen goedkeuren voordat je aan de slag gaat met het schrijven van een theoretisch kader. Als je vragen namelijk later in het proces worden afgekeurd, zit je met een theoretisch kader dat niet meer aansluit op je scriptie.

Wees dus slim en zorg dat je vroeg in het proces al zoveel mogelijk werk verzet. Dan houd je later meer tijd over voor het finetunen van zaken, het herschrijven van stukken tekst die nog niet in orde zijn of het afnemen van die 20 interviews die er toch plotseling ineens bij moeten. En schakel ook gerust scriptiehulp in van familie of vrienden, een docent op de universiteit of hogeschool of een professioneel bureau.

Afbakenen, afbakenen, afbakenen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Zorg dat je jouw scriptieonderwerp, en dus gehele scriptieonderzoek, vroeg in het proces al voldoende afbakent. Je snijdt jezelf echt in de vingers als je een onderwerp gaat onderzoeken dat te breed is. Je onderzoek wordt er vaag van, er is te veel informatie om te verwerken en uiteindelijk zal je bij elk onderdeel last hebben met het concretiseren van je tekst.

Het is daarom ontzettend belangrijk dat je al voor het formuleren van je onderzoeksvraag het onderwerp afbakent. Begin eens bij wat je leuk vindt om te onderzoeken. Dat mag op zich nog best breed zijn in het begin en hoeft ook niet per se direct iets te maken te hebben met je studie.

Stel je studeert hbo-rechten en houdt heel erg van chocola. Combineer dan gerust die twee zaken samen om een onderwerp te bedenken dat bij jou past en tegelijkertijd al afgebakend is. Bijvoorbeeld: wetgeving omtrent het cacaogehalte in melkchocolade in Nederland. 

Het verboden woord: statistiek

En dan heb je die hele tekst voor een groot deel geschreven, heb je met veel pijn en moeite meer dan 100 reacties op je digitale enquête en hoeft je alleen nog maar de resultaten, conclusie te schrijven. Geen probleem, toch? Helaas krijg je dan dus te maken met statistiek en werken met SPSS. Die enquêteresultaten moeten namelijk verwerkt worden op een objectieve en academische manier middels statistische verwerking in SPSS, Stata of R. En dat is best een hele kluif voor studenten die wiskunde, kansberekening en statistiek niet met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Ons advies is dan: vraag gerust om hulp bij SPSS en statistiek aan iemand uit je omgeving die wel verstand van zaken heeft of aan een professional. Ook zijn er via YouTube en andere online bronnen filmpjes te vinden met instructies. Ga in ieder geval niet alleen zitten worstelen met het programma, want tijd is te kostbaar.

Bewaar deze info voor later: