Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren.

Je hebt eindelijk je middelbare school afgerond en je hebt gekozen voor een bepaalde opleiding. Hoewel het een half jaar geleden al moeilijk was om die keuze te maken, heb je er toch ontzettend veel zin in om aan een nieuw hoofdstuk van je leven te beginnen. Je hebt misschien wel je boeltje gepakt en bent verhuisd naar een studentenstad; vol verwachting ga je het studentenleven tegemoet. En dan… valt het tegen en krijg je twijfels. Wat doe je dan?

 

Iedereen heeft twijfels

Je was er nog zo van overtuigd dat je bedrijfskunde wilde gaan studeren, maar nu de eerste weken erop zitten begin je toch te twijfelen. Wil je niet toch liever de psychologie in? Allereerst moet je weten dat iedereen twijfels heeft. Niets is zo moeilijk als een opleiding kiezen, en een opleiding biedt slechts in uitzonderlijke gevallen een 100 procent match met jouw interesses. Echt, bijna iedereen heeft weleens een moment dat de studie hem of haar toch wat tegenvalt. Dit is dus helemaal niet gek.

 

Studeren is niet alleen maar leuk

Misschien heb je (onbewust) het beeld van studeren nogal geromantiseerd. Eindelijk geen vakken meer als Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Frans of Duits, maar vakken die je écht leuk vindt. Bovendien kun je nu lekker ieder nacht gaan stappen, toch? Tja, mensen die zo denken, komen vaak van een koude kermis thuis, want studeren is niet alleen maar leuk. Ook op jouw nieuwe opleiding zullen er bepaalde vakken zijn die leuker zijn dan andere. Bovendien zijn er altijd momenten van stress, bijvoorbeeld vlak voor of tijdens de tentamenweek. Dat hoort er nu eenmaal bij. En zet dat iedere nacht stappen ook maar uit je hoofd, want een studie is in de meeste gevallen hard werken. Dat betekent niet dat je niet af en toe eens lekker mag uitgaan. Integendeel: zeker doen! Je moet natuurlijk ook een beetje van je studentenleventje genieten.

 

Neem je tijd

Neem rustig de tijd om aan je nieuwe leventje te wennen en stop niet binnen twee weken met je studie. Misschien wordt het volgende blok ineens wel een stuk leuker! Vind je het na een tijdje nog steeds niet leuk? Dan is het misschien inderdaad beter om te stoppen. Ga eens met een studie-adviseur praten, doe een studiekeuzetest, of zoek een (bij)baan in het vakgebied dat je wellicht wel leuk lijkt. Zo kun je alvast praktijkervaring opdoen, en als dit bevalt, kun je volgend jaar altijd een opleiding in die richting beginnen. Dan weet je ook meteen waarvoor je het doet.

 

Don’t panic!

Als je besluit om te stoppen met je studie is dat helemaal niet erg! Iedereen maakt weleens keuzes in zijn of haar leven, waarvan hij of zij achteraf denkt: ‘Dat had ik niet moeten doen’. Dat kan gebeuren en het is niets om je voor te schamen. Probeer gewoon om de volgende keer wel de goede keuze te maken en doe zo veel mogelijk research voor je een nieuwe opleiding start. Dit biedt geen garanties, maar vergroot wel degelijk de kans op een juiste keuze.

 

twijfels over mijn studie
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord