Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

Veel studenten combineren hun studie met een (bij)baan om hun opleiding te kunnen bekostigen, de huur van hun kamer te kunnen betalen, of om gewoon een extra zakcentje te verdienen. Een nadeel hiervan is wel dat het veel extra stress op kan leveren, vooral als de tentamenweken in zicht komen. Hoe combineer je een studie met een (bij)baan zonder gillend gek te worden?

 

Plannen!

Het is wellicht een dooddoener, maar plannen is ongelooflijk belangrijk, zeker als jij je studie wilt combineren met een (bij)baan. Met een (bij)baan houd je natuurlijk minder tijd over om te studeren en daarom moet je zorgen dat je vanaf week 1 je studiestof goed bijhoudt. Dit betekent ook dat je misschien een avondje minder kunt gaan stappen, zodat je diezelfde avond en de dag erna fit bent om je studieboeken in te duiken. Dat is niet altijd leuk, maar je salarisstrookje aan het eind van de maand maakt veel goed.

 

Wees realistisch

Een fulltime studie en een fulltime (bij)baan combineren komt neer op zo’n 75 uur per week die je kwijt bent aan (bij)baan en studie. Das dus niet realistisch. Je moet natuurlijk ook nog slapen en wat vrije tijd over hebben. Ga dus na met hoeveel uren werk jij jouw studie kunt combineren. De meeste studies zijn te combineren met een (bij)baan van ongeveer 12 uur per week.

 

Vraag je werkgever om steun

Licht je leidinggevende vanaf het begin in over het feit dat je jouw (bij)baan combineert met een studie. Vaak zal je werkgever hier best positief tegenover staan, zeker als jij een (bij)baan hebt die goed bij je studie past. In dat geval zul je tijdens je opleiding namelijk kennis opdoen, die je in je (bij)baan weer van pas zal komen. Dit komt uiteindelijk jouw functioneren en daarmee het bedrijf ten goede. Vraag van te voren of je vlak voor en tijdens tentamenweken vrij kunt nemen. Als je leidinggevende dit ver van te voren weet, zou dit geen probleem moeten zijn.

 

studie en werk
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord