Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, Gezondheid, toekomst.

Overal om je heen hoor je wel dat er een personeelstekort is in de zorg. Toch is het populair onder jongeren om te werken in de zorg. Dit blijkt uit de hoeveelheid aanmeldingen van studenten voor opleidingen in de zorg. Voornamelijk vanuit de overheid wordt er gestimuleerd dat er veel instroom is voor deze opleidingen. Ben jij geïnteresseerd in een bijbaan in de zorg?

 

Hoe is het om te werken in de zorg?

 

Wat doe je in de zorg?

De zorgsector is een zeer grote branche en heeft binnen deze sector verschillende takken. Voor de meeste takken heb je wel een opleiding nodig en kun je niet zomaar als bijbaan nemen. Om te werken in de zorg is het vooral belangrijk dat jij hart hebt voor de medemens en graag voor anderen zorgt. De thuiszorg is een toegankelijkere tak van de zorgbranche. Je bezoekt zorgbehoevenden die niet meer (compleet) in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Vaak heb je een vaste wijk zodat jij en de zorgbehoevende aan elkaar kunnen wennen. Wel verschillen de aard van de taken aan de hand van opleiding en ervaring. Zonder medische kennis mogen er bijvoorbeeld geen medicijnen worden toegediend, dit wordt dan gedaan door verpleegkundigen met een medische opleiding. In de zorgbranche zijn er ook secretaresses, adviseurs of administratief medewerkers nodig. Daarnaast vallen onder zorg ook sociale- en maatschappelijke werkers en jeugdzorg.

 

Hoe kom ik in aanraking?

Er zijn een aantal opleidingen die je kunt volgen voor de zorgsector, zowel op mbo- als op hbo-niveau. Dit zijn de opleidingen Verpleegkunde (mbo), Zorg & Welzijn (mbo) en Verpleegkunde (hbo). Een bijbaantje in de zorg past perfect bij jouw zorgopleiding en zo doe je alvast ervaring op in het vakgebied. Volg jij geen opleiding, maar heb jij wel affiniteit met verzorging, geef jij veel om mensen en ben jij behulpzaam? Dit zijn belangrijke competenties voor een bijbaan in de zorgsector, ook al volg je geen opleiding in de zorg. Verder dien je inlevingsvermogen te hebben, zelfstandig te kunnen handelen en je professioneel te gedragen. Doordat je zorgt voor mensen die niet alles zelf kunnen, dien je geduldig en begripvol te zijn. Werken in de zorg draait 24/7 door, dus enige flexibiliteit in je houding en werktijden is vereist.

 

Bijbanen in de zorg

Hieronder volgt een overzicht van bijbanen waarop jij onder andere kunt solliciteren:

thuiszorgmedewerker

huishoudelijke hulp

sociale- en maatschappelijke werkers

 

Inschrijven

Met een bijbaan in de zorg doe je ervaring op in het werkveld, verdien je geld en werk je aan je cv. Wil jij aan de slag in de zorg? Check hieronder voor een grote greep uit onze vacatures in de zorg!

Zorg vacatures Amsterdam

Zorg vacatures Rotterdam

Zorg vacatures Utrecht

 

Zorg  Zorg
Bewaar deze info voor later: