Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Solliciteren is niet voor iedereen een favoriete bezigheid. Sommige mensen zijn zelfs bang voor een sollicitatiegesprek. Deze sollicitatieangst komt door onzekerheid, meerdere afwijzingen op rij of andere zaken. Als je op zoek bent naar een (bij)baan en je angst heb voor solliciteren, is dit natuurlijk erg lastig. Daarom geven wij jou een aantal tips om over deze sollicitatieangst heen te komen.

 

1. Ga uit van je eigen kracht

Wanneer jij op een sollicitatiegesprek bent uitgenodigd, betekent dit dat de recruiter al overtuigd is van jouw cv en nieuwsgierig is naar de persoon achter het cv. Jij hebt jezelf al bewezen. Ga dan ook uit van je eigen kracht. Wanneer jouw kracht ligt in jouw werk en je hier niet extravert of communicatief vaardig voor hoeft te zijn, dan hoef je dit ook echt niet te laten zien in een gesprek. Een recruiter kan hier best doorheen kijken en zien hoe goed jij in je werk bent. Op basis daarvan bekijkt hij of zij of jij geschikt bent voor de (bij)baan waarvoor jij solliciteert.

 

2. Bereid het gesprek goed voor

Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Zorg daarom dat jij antwoorden op verschillende vragen voorbereid. Daarnaast kun je je van tevoren ook verdiepen in degene met wie jij het gesprek hebt, zodat je ook aan hem of haar vragen kunt stellen. Natuurlijk loopt een gesprek altijd iets anders dan je verwacht, waardoor je je niet overal op voor kunt bereiden. Je komt echter een stuk sterker en zelfverzekerder over als de basis er is.

 

3. Netwerken

Soms kun je het eerste ongemakkelijke sollicitatiegesprek vermijden door via via voorgesteld te worden voor een (bij)baan. Wanneer je binnen je netwerk kenbaar maakt dat jij op zoek bent naar een baan, kan het zijn dat iemand jou voorstelt aan zijn of haar werkgever. Je hebt dan vaak al een streepje voor, doordat je voorgedragen bent voor een functie. Uiteindelijk zul je natuurlijk nog wel een gesprek moeten voeren, maar je kunt dan in ieder geval meer informatie en tips vragen aan de persoon via wie jij binnen bent gekomen.

 

4. Geef je bloot

Als je jouw zenuwen echt niet onder controle kunt houden aan het begin van een gesprek, benoem dit dan. Geef eerlijk aan bij een recruiter dat jij het gesprek spannend vindt en dat je zenuwachtig bent. Soms is het beter om jezelf bloot te geven en dit aan te geven dan de plank volledig mis te slaan doordat je jezelf geen houding weet te geven.  Hierdoor kan je namelijk een slechte eerste indruk achterlaten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en tricks om over sollicitatieangst heen te komen. Bovenstaande tips zijn slechts het begin.

 

sollicitatieangst
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord