Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Het is altijd handig om een aantal sterke punten van jezelf te benoemen in een sollicitatiebrief. Bovendien wordt het ook tijdens sollicitatiegesprekken regelmatig gevraagd: “Wat zijn jouw sterke punten?” Tja… wat moet je daar nu op zeggen? Dat is best moeilijk! En hoe kom je achter je sterke punten?

 

1. Schrijf op wat je allemaal doet

Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat. Schrijf eens op wat je eigenlijk allemaal doet. En dan bedoelen we dus echt alles: werk, studie, vrijwilligersactiviteiten, hobby’s enzovoorts. Ga vervolgens eens na welke kwaliteiten je voor die activiteiten moet hebben. Grote kans dat er bepaalde kwaliteiten steeds weer opnieuw terugkomen. Dit zijn dan waarschijnlijk je sterke punten!

 

2. Vraag eens rond

Wanneer je het zelf moeilijk vindt om je sterke punten te benoemen, kun je het ook eens aan anderen vragen. Je ouders, je verdere familie, je vrienden, je collega’s en je medestudenten: ze kunnen je allemaal input geven. Zo kom je achter je sterktes, en bovendien is het een ontzettende boost voor je zelfvertrouwen!

 

3. Doe een online test

Online zijn er verschillende testjes te vinden, waarmee jij achter je sterke en zwakke punten kunt komen. Onthoud wel dat het invullen van zo’n test altijd een momentopname is! Bovendien zijn de vragen in zulke testjes vaak nogal zwart-wit gesteld. Toch zal de uitslag van de test meestal wel overeenkomen met je eigen beeld van jezelf. Als je jezelf echter totaal niet herkent in het resultaat van je test, zul je voor jezelf een aantal dingen moeten nagaan. Hoe kan het dat dit resultaat eruit komt? Vraag opnieuw aan je familie of vrienden of zij je wel in het resultaat herkennen.  Heb jij een verkeerd beeld van jezelf, of klopt de uitslag van de test gewoon niet? Dat kan soms voorkomen, dus het is altijd goed om niet klakkeloos de uitslag van de test in je sollicitatiebrief te zetten.

 

Bij StudentenVacature.nl hebben we een online persoonlijkheidstest. Deze test meet jouw persoonlijkheid, en laat je vervolgens de vacatures zien die daar goed bij aansluiten. Heel handig!

 

Dus: Hoe kom je achter je sterke punten? Maak gebruik van bovenstaande tips en je weet ze binnen no time!

 

Hoe kom je achter je sterke punten
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord