Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under studeren, tips & trucs, toekomst.

Zit jij in jouw laatste schooljaar en moet jij straks eindexamens doen? Spannend! Begin je daarna aan een (vervolg)opleiding? Dit kan behoorlijk wat geld kosten. Uiteraard kun jij je ouders lief aankijken of extra lenen, maar toch is het verstandig en ook leuk om een bijbaan te nemen. Weet jij al wat voor bijbaan jij wilt of heb jij nog geen flauw idee? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet waarmee jij je optimaal kunt voorbereiden op een bijbaan na je eindexamen! Uiteraard kun jij deze tips nu ook al gebruiken om een leuke bijbaan te scoren.

 

Bijbaan binnen jouw interesse(s)

Schrijf eerst jouw hobby’s en interesse op. Kun je van jouw hobby een bijbaan maken of zijn er bijbanen die je kunt koppelen aan jouw interesses? Het is zoveel leuker om een bijbaan te hebben waar jij het echt naar je zin hebt en die je leuk vindt. Daarnaast is het ook handig om een bijbaan te zoeken in de richting van jouw (vervolg)opleiding. Zo bouw je alvast ervaring op, wat hartstikke goed staat op je cv!

 

Skills oefenen

Als je de richting of branche hebt gekozen voor jouw bijbaan, dan kun je alvast wat vacatures hierin opzoeken. Verzamel alle meest gevraagde eisen bij elkaar, zo heb je een overzicht van welke skills jij nodig hebt. Deze skills kun je alvast oefenen of bijspijkeren. Uiteraard hoef jij natuurlijk niet alle skills te beheersen, maar de meest gevraagde en diegene die uitvoerbaar zijn kun je wel alvast leren.

 

Cv opstellen

Heb je een leuke vacature gevonden en wil je hiervoor solliciteren? Zorg ervoor dat jouw cv opvalt, volledig klopt en er goed uitziet. Ook al ga je nog niet op een vacature reageren, dan alsnog kun je alvast je cv up-to-date maken. Zorg voor een heldere structuur, een chronologische volgorde, houd het kort en bondig. Vertel dus nietje hele levensverhaal. Als werkgevers meer over iets op jouw cv willen weten, dan vragen ze daar wel naar. Op internet kun je veel templates en tips vinden voor jouw cv. Schrijf niet klakkeloos iemands cv over, maar houd het echt bij jezelf.

 

Een goede planning is key

Tijdens jouw (vervolg)opleiding gaan de docenten ervanuit dat jij zelfstandig aan jouw opleiding kunt werken. Je wordt niet meer zo achterna gezeten door de docenten en wordt minder in de gaten gehouden. Hartstikke chill! Zou je denken, maar dat is niet zo. Je krijgt namelijk veel meer huiswerk, toetsen en opdrachten. Daarnaast wil je natuurlijk wel jouw sociale leven behouden, sporten en jouw Netflix en Videoland lijst bijhouden. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je een goede planning hebt. Zo kun je zien hoeveel tijd je overhoudt voor leukere dingen dan je studie.

 

Na jouw eindexamen

Dan wil je natuurlijk lekker genieten van jouw welverdiende extra lange zomervakantie. Tuurlijk, dit snappen wij. Maar dit is juist de periode om een bijbaan te nemen. Je hebt dan namelijk zeeën van tijd en kunt dus lekker cashen. Als jouw studie eenmaal begint, blijft er veel minder tijd over voor een bijbaan.

 

En nu eerst nog even slagen!

Voordat jij aan jouw (vervolg)opleiding kunt beginnen, moet je uiteraard wel eerst jouw eindexamen halen. Neem eens een kijkje op ExamenOverzicht.nl. Hier vind je de beste tips en samenvattingen ter voorbereiding op het eindexamen. Succes!

Bewaar deze info voor later: