Posted by Sanne van den Brandt & filed under studeren, tips & trucs.

Maak jij altijd een studieschema voor je toets-, examen- of tentamenweek? Dan ben je goed bezig! Studieschema’s bieden je namelijk een goed overzicht, minder stress en meer motivatie. Maar hoe maak je nu een goed studieschema? Wij geven je een aantal tips en tricks:

 

1. Begin op tijd

Ja, ja, het is een cliché, maar oh zo belangrijk! Begin op tijd met het maken van je studieschema. Op die manier krijg je namelijk op tijd inzicht in de hoeveelheid stof die je  moet leren, en weet je wanneer je daadwerkelijk moet beginnen met studeren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

2. Maak één fysiek studieschema

Zorg voor één schema, en niet voor allemaal losse notes. Zo behoud je het overzicht. Het werkt het best als je je studieschema tekent of schrijft, en dus niet typt! Bij een digitaal studieschema heb je namelijk sneller de neiging om in de loop van de tijd nog aanpassingen te doen en zaken uit te gaan stellen, en dat is nou net niet de bedoeling. Het werkt ook goed als je van je fysieke studieschema een kunstwerk maakt. Steek er wat tijd in! Op die manier zal je eveneens minder aanpassingen in je studieschema maken. Je hebt immers geen zin om weer helemaal opnieuw te beginnen met het maken van je schema.

 

Heb je écht geen zin of tijd om een fysiek studieschema te maken? Zorg dan in elk geval dat je je studieschema print. Ook dan ben je minder snel geneigd tot het maken van aanpassingen.

 

3. Verdeel je taken in deeltaken

Vaak heb je verschillende vakken waarvoor je tentamens moet doen, en binnen die vakken weer verschillende boeken, artikelen of collegeslides die je moet leren. Gevolg kan dan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Schep orde in de chaos! Verdeel je taken in deeltaken zodat je een goed overzicht krijgt van wat je allemaal moet doen.

 

4. Plan ruim

Zorg voor een ruime planning! Het is beter om teveel tijd voor een taak in te plannen dan te weinig. Zo voorkom je dat je achter gaat lopen op je planning en aanpassingen moet gaan doen. Het zal soms voorkomen dat je eerder klaar bent, dan op je planning staat. Deze tijd kun je dan gebruiken om even extra te ontspannen. Als je hard doorwerkt, zit er misschien zelfs nog wel een extra Netflix-afleveringetje in. Dit werkt super motiverend!

 

5. Ook werk en ontspanning moet je plannen

Een studieschema is eigenlijk een soort agenda, die inzicht geeft in wat je per dag moet doen. Heb jij een (bij)baan? Neem dit dan ook op in je studieschema. Ook je ontspanning, zoals sport of een etentje met vrienden, moet je inplannen. Ontspanning zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Daarnaast kan een ontspanningsmoment je motiveren om te studeren. Als je weet dat je over een uurtje een half uurtje kunt ontspannen, motiveert dit je om nog even een uurtje door te werken. Dan heb je daarna dat half uurtje ontspanning ook dik verdiend!

 

studieschema
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord