Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs.

Samenwerken in een projectgroep vindt niet elke student even fijn. Ieder student neemt een andere rol aan tijdens het samenwerken. In deze blog geven we een aantal tips over hoe je het beste kunt werken in een projectgroep.

Samenwerken is al lastig zat, maar werken in een projectgroep al helemaal! Wij geven uitleg.

Tips voor effectief werken in een projectgroep:

1. Duidelijkheid

Bekijk samen met je projectgroep de opdrachten in de online leeromgeving. Nederland kan post-corona heel wat nieuws leren, nu tegenwoordig meer dan ooit op afstand wordt samengewerkt. En dat brengt extra uitdagingen met zich mee. Door samen de opdrachten te doorlopen zien alle projectleden wat er gedaan moet worden en wanneer dit af moet zijn. Ook zorgt het voor groter commitment binnen een projectgroep.

2. Afspraken

Maak concrete afspraken met je projectgroep. Afspraken zullen het project in goede banen leiden. Projectmanagement wordt nou eenmaal zo toegepast in de praktijk, het is dus zeker niet lullig om afspraken te maken.

3. Stel een projectcontract op

Door een projectcontract op te stellen zet je alle regels die van toepassing kunnen zijn voor het projectgroep op papier.

Een voorbeeld van die regels kan gaan over de aanwezigheid gaan of de kwaliteit van de stukken. Bijvoorbeeld: “Bij twee keer afwezigheid ontvang je een waarschuwing” of “Bij stukken die niet volgens het boek gemaakt zijn of stukken zonder APA bronvermelding ontvang je een waarschuwing”

Door de afspraken in een contract te zetten kan je wanneer iemand geen inzet toont maatregelen nemen.

4. Deadlines

Stel deadlines met je projectgroep. Wanneer je een onderlinge deadline afspreekt voorkom je tijdnood bij de werkelijke deadline. Ook zou je een project lid tijdig kunnen corrigeren en erop wijzen dat er dingen moeten worden gewijzigd. Bij de deadline is er voldoende ruimte om de vormgeving aan te passen en de spelling na te kijken. 

5. Taakverdeling

Zorg van te voren voor een taakverdeling zodat alles tijdig kan worden afgerond. Bij een taakverdeling is het van belang dat je de projectleden zet bij de dingen waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Zo blijft het projectgroep geïnteresseerd.

6. Wees flexibel

Ruimte voor elkaar is enorm belangrijk. Viert een van de leden zijn verjaardag in het weekend? Wees dan milder in de gestelde deadline of de op te leveren stukken. Hetzelfde geldt voor zieke projectleden. Komt dit regelmatig voor of heb je twijfels en denk je dat je smoesjes zijn? Bespreek dit dan met de bijzijn van je docent.

7. Feedback

Zorg ervoor dat er in je projectgroep voldoende ruimte is voor feedback. Zoals eerder genoemd is feedback belangrijk. Kijk onderling elkaar stukken aan en op spelling en inhoudelijk. Het komt wel eens voor dat een project lid er anders over nadenkt.

Tussen alle tentamens en projecten tijd over om goed geld te verdienen? Op onze website vind je 900+ verschillende banen door Nederland, van bijbaan tot startersfunctie en van losse dag werk tot fulltime banen.

Bewaar deze info voor later: