Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under studeren.

Helaas is het einde van de zomervakantie nu toch echt alweer in zicht en moet jij waarschijnlijk bijna weer naar school. Begin jij dan een nieuwe studie of start jij in je volgende studiejaar? Misschien zijn er dan wel dingen waar jij tegenop ziet, zoals: vroeg opstaan, nieuwe mensen ontmoeten of huiswerk maken. Wij geven tips hoe jij jouw studiejaar meer verdraagzaam kan maken.

 

Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk. Hier hebben wij al eerder een artikel over geschreven. Lees deze ook zeker eventjes door voor de perfecte voorbereiding. Zorg er voor dat jij je materialen al op orde hebt. Denk hierbij aan schoolbenodigdheden en boeken. Creëer ook een duidelijke en opgeruimde studieplek.

 

Eerste lesdag

Het kan zijn dat de eerste lesdag een beetje spannend is. Onthoud dat iedereen dit heeft en jij dus echt niet de enige bent. Wees niet bang om gesprekken te voeren met jouw studiegenoten, want iedereen is nog zoekende. Hiervoor kun jij je ook aansluiten bij een studie- of studentenvereniging. Dit is een groep van mensen die in dezelfde stad of school studeren waarmee je leuke activiteiten gaat doen.

 

Combinatie school en sociaal

School slokt het grootste gedeelte van jouw tijd op. Natuurlijk is dit niet het enige in jouw leven. Waarschijnlijk heb jij naast jouw studie wel een bijbaantje. Daarnaast wil je natuurlijk ook een sociaal leven hebben! Het lijkt onmogelijk om dit allemaal in balans te houden. Het antwoord hierop is plannen. Een goede planning in een druk leven is essentieel. Gebruik diverse kleuren markerstiften hiervoor om de activiteiten uit elkaar te houden.

 

Gun jezelf de eerste paar weken om af te tasten. Misschien is alles nieuw voor je of misschien ook niet, maar elk schooljaar is anders. Probeer meteen bij te lopen met huiswerk zodat jij aan het einde van het schooljaar niet in een korte periode alles nog hoeft in te halen.

 

Hoe overleef ik mijn studiejaar?

 

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord