Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under opmerkelijk, studeren, tips & trucs.

Hoe overleef ik op kamers?

Ga jij binnenkort een studie beginnen en ben je op zoek naar een kamer of heb je deze al gevonden? Hartstikke leuk! Maar wat komt er nou allemaal bij kijken om op jezelf te wonen en wat kan jij verwachten? Wij geven hier wat handige tips om jou te helpen zodat jij je goed kan voorbereiden en je studie kunt starten in de ideale kamer!

 

Je kamer zoeken

Het vinden van een geschikte kamer van jouw studententijd kan nogal een klus zijn. Zorg ervoor dat je precies weet wat je zoekt: wil je midden in de stad wonen of vind je een locatie buiten de stad ook prima? Dat scheelt vaak al in de maandelijkse huurprijs. Maak gebruik van handige filters en gebruik een kaartweergave om de leukste kamers met de beste locatie te vinden.

 

Reageer zo snel mogelijk op alle nieuwe kamers die geplaatst worden door de verhuurders en huisgenoten en die voldoen aan jouw wensen. Zie het vinden van een kamer als een sollicitatieproces: jouw profiel en reactie moet echt opvallen en kunt er gerust vanuit gaan dat er op elke kamer in een grote studentenstad tientallen reacties komen. Lees alle tips voor als je gaat hospiteren hier.

 

Voorbereiding

De voorbereiding is het halve werk. Begin met een budgetplan. Als je weet wat je vaste lasten en je inkomsten zijn, weet je ook wat je overhoudt. Houd dit bij in een Excel bestand of een kasboek voor het overzicht. Zorg er daarnaast voor dat je het adres wijzigt bij verschillende instanties zoals de gemeente, DUO en je verzekering. Kijk of je nog gas, water, licht en internet moet afsluiten of dat je het abonnement van de vorige bewoners kan overnemen. Check ook even of je in aanmerking komt voor huursubsidie. Tijdens je studietijd zal je niet veel geld overhouden voor nieuwe meubelen. Vraag daarom alvast rond of iemand in je omgeving nog meubelen overheeft. Misschien kun je het zo regelen dat je de meubelen die er al staan kunt overnemen. Je kunt ook een plattegrond van je kamer maken zodat je weet hoe je het gaat inrichten.

 

Beginperiode

Het kan even wennen zijn om het ouderlijke huis te verlaten. Richt daarom je kamer gezellig in, zodat het fijn voelt om er te zijn. Het begin kan lastig zijn, aangezien je misschien nog niemand kent. Leg contact met je huisgenootjes en buren, ga de stad verkennen, ga bij een studievereniging en leer je klasgenoten kennen. Hoe gezellig een studentenhuis kan zijn, probeer wel tijd voor jezelf en je studie te nemen. Zorg er ook altijd voor dat je geld opzij zet voor de huur. Om de huur te betalen kun je een bijbaantje nemen. De studiefinanciering en huursubsidie is namelijk niet altijd genoeg om de huur te kunnen betalen. Of je kijkt je ouders eventjes lief aan.

 

Kijk voor nog meer handige tips op Kamernet en vind snel en eenvoudig je nieuwe kamer!

 

Hoe overleef ik op kamers?
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord