Posted by Derk & filed under tips & trucs, tips op de werkvloer.

Leiderschapskwaliteiten komen vaak goed van pas, ook als je geen leidinggevende functie hebt. Bovendien staan leiderschapskwaliteiten goed op je cv. Zo vind je gemakkelijker een (bij)baan! Maar hoe word je nu een leider? Wij geven je hieronder 5 tips hoe jij jouw rol als leider kan oppakken.


1. Wees direct

Als leider is het belangrijk dat je direct bent. Spreek de waarheid en zeg waar het op staat. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve berichten. Eromheen draaien kost alleen maar extra tijd, die je vaak beter kunt gebruiken voor andere zaken.

 

2. Toon respect

Als jij respect toont voor anderen, zul je in de meeste gevallen ook door hen met respect behandelt worden. Laat mensen zien dat ze gewaardeerd worden om hun kennis en kunde. Zo motiveer je ze om voor jou aan de slag te gaan.

 

3. Moedig je collega’s aan

Door de mensen uit je team en je medecollega’s aan te moedigen zul je zien dat er een betere sfeer ontstaat en dat de prestaties verbeteren. Een complimentje zo nu en dan doet iedereen goed en ook als het even niet zo lekker loopt, kun je iemand een hart onder de riem steken. Dit zal diegene zeker helpen!

 

4. Breng positiviteit met je mee

Blijf altijd positief. Als leider ben jij een voorbeeld voor anderen. Door je positief op te stellen zul je zien dat andere mensen ook positief met elkaar gaan omgaan. Andersom geldt: Als je een slechte houding hebt en ongemotiveerd bent dan zullen de mensen waarvoor je verantwoordelijk bent zich ook zo gaan gedragen, en dat wil je natuurlijk niet!

 

5. Blijf professioneel

Blijf professioneel tijdens het uitoefenen van je (bij)baan. Ook al spelen er privézaken, het is belangrijk dat jij de stabiele factor blijft op het werk. Als leider kijken mensen tegen je op en je hebt veel verantwoordelijkheid. Probeer daarom werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden.

 

leider
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord