Posted by Ilja Dijkstra & filed under arbeidsmarkt, stage, tips & trucs, tips op de werkvloer.

Steeds vaker zien we dat stagiaires na een stageperiode een (bij)baan aangeboden krijgen bij het stagebedrijf. Niet iedereen heeft de mazzel dat er ook daadwerkelijk een plek beschikbaar is in de organisatie, maar een stagiair heeft zelf ook een groot aandeel in het creëren van een werkplek. Wij geven jou tips hoe jij de kans op een baan vergroot bij het bedrijf waar jij stage loopt.

 

1. Wees proactief

Als stagiair moet jij natuurlijk veel leren, maar vergeet niet ook zelf initiatief te nemen. Ga niet achterover zitten in jouw stoel als jij jouw to do lijstje hebt afgewerkt, maar bied jouw hulp aan. Zorg dat jij werkzaamheden ziet die door collega’s blijven liggen en bied aan om dit op te pakken. Iedere werkgever waardeert proactiviteit, daarom zal dit jou eerder helpen aan een (bij)baan.

 

2. Toon interesse

Net zoals genoemd bij proactiviteit is het belangrijk dat jij interesse toont in jouw afdeling en de werkzaamheden. Als jij interesse toont, merk jij eerder op wat er nog niet gebeurd is en waar jouw hulp goed gebruikt kan worden. Daarnaast is het goed om te laten zien dat jij je hebt ingelezen in de organisatie, de verschillende afdelingen en concurrenten. Wanneer jou hierover iets gevraagd wordt, kun jij direct antwoorden en heb jij weer punten gescoord bij jouw stagebegeleider!

 

3. Vind de balans

Als stagiair ben jij nieuw binnen een organisatie, gedraag je hier ook naar. Zorg dat jij niet altijd op de voorgrond bent en voer de taken uit die jou gevraagd worden. Moet jij helpen met de vaatwasser? Laat aan jouw houding zien dat jij dit geen probleem vindt en help ook bij deze werkzaamheden. Er is echter een balans te vinden tussen bescheiden op de achtergrond en vol zelfvertrouwen aan de slag gaan. Probeer deze balans te vinden, zodat jij opvalt op een prettige manier.

 

4. Wees duidelijk voordat jouw stage eindigt

Als jij tijdens jouw stage merkt dat jij graag zou willen blijven werken bij deze organisatie, geef dit dan ook duidelijk aan. Als de organisatie niet weet dat jij daar graag zou werken, dan zullen ze jou ook minder snel een baan aanbieden. Daarnaast is het goed om mensen binnen de organisatie te spreken en als jij weg gaat een bedankje te schrijven voor jouw stagebegeleider. Laat hierin dus weer jouw proactiviteit en betrokkenheid bij de organisatie zien.

 

Loopt jouw stageperiode tegen het einde? Zorg dat jij deze tips nog uitvoert, zodat jij een (bij)baan  binnensleept en het werkavontuur voor jou kan beginnen!

 

stage
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord