Posted by Rosa Kuijpers & filed under tips & trucs.

Een studentenleven is soms lang niet zo relaxed als veel mensen denken. Op meerdere gebieden wordt er namelijk veel van je verwacht. Jouw (bij)baan, je studie, je familie, sportactiviteiten, vrienden en je studentenvereniging: er gaat veel tijd in zitten! Dit kan soms veel stress met zich mee brengen. Hoe ga je het beste om met die stress?

 

1. Zie de drukke momenten als een leuke uitdaging

Ga niet bij de pakken neerzitten of piekeren, maar zie drukke momenten als een uitdaging. Deze uitdaging kan alleen jij leuk maken, door het te zien als een leermoment.

 

2. Blijf positief

Als je de drukte even niet meer ziet zitten, bedenk dan waar het je allemaal gaat brengen. Probeer van alles de zonnige kant in te zien Heb je verschillende bijbanen naast je studie en zorgt dit voor hoge druk tijdens de tentamens? Bedenk dan dat je straks wel een super cv hebt, waarmee je vast en zeker zo een baan vindt.

 

3. Denk aan eerdere successen

Ben je bang dat je deze drukke periode niet goed doorkomt? Herinner jezelf er dan aan dat je wel vaker stressperiodes hebt gehad. Ook deze periodes heb je overleeft. Het ko

 

4. Wees zeker van jezelf

Als jij jezelf blijft vertellen dat je iets nog niet kunt, is de kans groot dat het je ook niet gaat lukken. Blijf daarom positief en wees overtuigd van jouw eigen kunnen. Een positieve instelling draagt bij aan productiviteit en creativiteit waardoor je de drukke periode door kunt komen, op ieder vlak.

 

5. Luister naar muziek

Muziek werkt rustgevend. In drukke periode is het belangrijk dat je rustig blijft en nadenkt over hoe je de situatie aan gaat pakken. Luister daarom naar muziek waar jij rustig van wordt en waar jouw concentratie van omhoog gaat.

 

6. Praat erover

In drukke periodes heb je vaak zoveel aan je hoofd dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Praat hierover met anderen. Buitenstaanders zien vaak direct een oplossing voor jouw situatie, omdat ze verder van het probleem afstaan. Daarnaast is het prettig om je zorgen te delen met iemand, zodat je hier niet alleen mee blijft rondlopen.

 

Komt er voor jou op het korte termijn een drukke periode aan? Blijf dan rustig, denk in oplossingen en mogelijkheden en ga de uitdaging aan om de drukke periode positief af te sluiten, ook binnen jouw (bij)baan.

 

Stress-less
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord