Posted by Rosa Kuijpers & filed under arbeidsmarkt, blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Je wilt tijdens een sollicitatiegesprek een goede indruk maken op jouw nieuwe werkgever om voor die leuke (bij)baan te worden gekozen. Een eerste indruk is dan goud waard. De juiste kleding speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wat trek je nu aan tijdens een sollicitatiegesprek? Je wilt natuurlijk niet underdressed op het gesprek aankomen, maar overdressed maakt ook geen goede indruk. Het verschilt natuurlijk per bedrijf hoe jij je het beste kunt kleden. Hieronder geven we je een aantal tips om de juiste kleding te kiezen voor het gesprek.

 

De dresscode

Hoe kom je achter de dresscode van het bedrijf waar jij voor solliciteert? Voordat je gaat solliciteren kun je alvast de website bekijken om te zien welke kleding daar wordt gedragen. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om aan de recruiter te vragen wat de dresscode is. Dat is helemaal niet gek om te vragen, het laat juist zien dat jij je goed voorbereid op het gesprek. Kleed je bovendien voor een sollicitatiegesprek altijd iets netter dan de mensen op de werkvloer. Hiermee laat je zien dat je er werk van hebt gemaakt en dat je graag voor de (bij)baan in aanmerking wilt komen. Als je een presentatie moet geven doe je tenslotte ook moeite om er goed uit te zien.

 

Basisregels voor kleding bij het solliciteren

Over het algemeen kun je uitgaan van het ovlgende:

  1. Ga niet te casual. Kom niet in een joggingbroek of in een jeans met gaten naar het gesprek. Een nette spijkerbroek met een fris gewassen T-shirt is toch wel het minste wat je kunt doen.
  2. Kleed je niet te bloot. Een diep decolleté, een blote buik of blote benen werken afleidend. Bovendien komt dit onprofessioneel over.
  3. Schoenen: ze kunnen je look ‘maken’ of ‘kraken’. Laat jouw schoenen geen afbreuk doen aan de rest van de outfit. Gympen kun je beter thuis laten. Ga voor nette, gepoetste schoenen of laarsjes.
  4. Veel vrouwen gaan de mist in met het kiezen voor de verkeerde of juist te veel soorten sieraden. Vestig de aandacht op wat jij te vertellen hebt, waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie en natuurlijk ook op wat jouw motivatie is. Leg de nadruk minder op de nieuwe oorbellen, want daar word je uiteindelijk niet voor aangenomen.
  5. Piercings of tatoeages. Als je ze eenmaal hebt is het geen ramp, en het wordt bovendien steeds meer geaccepteerd op de werkvloer. Zorg er wel voor dat ze niet afleiden van wat jij te vertellen hebt. Subtiel werkt in alle gevallen het beste.
  6. Kleuren zijn heel bepalend voor het oproepen van bepaalde associaties. Als je solliciteert voor een zakelijke functie kan je het beste kiezen voor een blauwe kleur. Blauw wordt namelijk geassocieerd met; rust, loyaal, zelfvertrouwen, conservatief, modern en waarheid.

 

Al met al stem je jouw kledingstijl dus af op de functie en het bedrijf waar jij voor gaat solliciteren. Kies bewust en zorg er tevens voor dat je er fris uitziet. Veel stylingssucces!

 

kleding
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord