Posted by Ilja Dijkstra & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

Een leugentje op je cv: is dat een slim plan? Als je tien jaar over je studie hebt gedaan, zet je dit dan op jouw cv? Vermeld je dat je net even iets langer hebt gewerkt bij een werkgever dan dat het in werkelijkheid was? Je kunt je cv natuurlijk mooier maken dan het is, maar dit kan uiteindelijk negatief uitpakken…

 

1. Opleiding

Er zijn genoeg studenten die langer over hun studie doen door bepaalde omstandigheden. Het kan komen door een persoonlijke situatie, maar ook doordat iemand naast zijn of haar studie veel gewerkt heeft. Wanneer jij vermeldt dat je vier jaar over je studie hebt gedaan, terwijl dit tien jaar was, en een bedrijf vraagt jouw diploma en cijferlijst op, dan heb je een probleem. Een bedrijf kan jouw eerlijkheid en toelichting bijna altijd waarderen. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je er nog een extra positieve draai aan geven door te benoemen wat je van die extra studiejaren hebt geleerd.

 

2. Aantal jaren/maanden werkzaam

Wat ook veel gebeurt, is dat mensen liegen over de duur van hun dienstverband bij een bedrijf. Een maand meer of minder maakt niet uit, dit kan ook met een startdatum te maken hebben. Wanneer het echter om maanden of zelfs jaren gaat, kan dit verkeerd uitpakken. Recruiters kunnen de bedrijven bellen waar jij gewerkt hebt en als ze er dan achter komen dat jouw cv niet klopt, wordt de kans wel erg klein dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Als je een gat op wilt vullen op jouw cv, bedenk dan wat jij echt hebt gedaan in deze periode. Misschien ben je wel gaan reizen, heb je een cursus gevolgd of ben je gaan bloggen. Dit zijn allemaal zaken die je ook gewoon op je cv kunt zetten. Ze zeggen namelijk iets over jouw persoonlijkheid en skills.

 

3. Functieomschrijving

Recruiters screenen vaak op functienaam, zodat ze meteen weten of jij ervaring hebt in de functie waarop jij nu solliciteert. Zorg dat je jouw functie zo goed mogelijk omschrijft (liefst in ongeveer twee zinnen), maar overdrijf niet. Als jij werkzaam bent geweest onder iemand, vermeld dan niet dat jij eindverantwoordelijke van jouw team was. Je doet hiermee vermoeden dat jij ervaring hebt als leidinggevende, terwijl dit niet het geval is. Als je deze kwaliteiten uiteindelijk niet kunt waarmaken in je nieuwe (bij)baan, val je door de mand.

 

Kijk je cv er nog eens op na: Ga jij voor een leugentje op je cv of kies jij voor open en eerlijk?

 

leugentje op je cv
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord