Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Een sollicitatie begint natuurlijk met het schrijven van een CV en motivatiebrief. Maar… dan ben je er nog niet! Een goed LinkedIn profiel is tegenwoordig ook heel belangrijk. Als jouw CV en motivatiebrief namelijk enigszins aansluiten bij de persoon die de recruiter voor ogen heeft, zal deze vaak even je LinkedIn profiel checken.  Wanneer jouw profiel dan indruk maakt op de recruiter, heb je grote kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. En beter nog… recruiters zoeken voor een specifieke functie ook soms zelfs op LinkedIn. Als jouw profiel dan perfect aansluit bij die functie, zal de recruiter jou contacteren. Zo vind jij misschien wel je droombaan zonder tijd te steken in het versturen van sollicitaties! Hoe vet zou dat zijn?

 

LinkedIn is dus een onmisbare tool geworden voor het vinden van een (bij)baan. Maar hoe zorg jij er nu voor dat jouw LinkedIn profiel sollicitatieproof is?

 

Maak gebruik van de mogelijkheden

LinkedIn biedt ontelbare mogelijkheden om jouw sterktes te laten zien. Zo kun je niet alleen een profielfoto en je opleidingen en werkervaring toevoegen, maar ook je skills, je talenkennis, je vrijwilligersactiviteiten en je interesses. Daarnaast kun je een samenvatting van je profiel toevoegen, zodat recruiters in één opslag zien of jij bij de baan past. Ook het toevoegen van aanbevelingen is zeer aan te raden. De mening van een ander (bijvoorbeeld een voormalig werkgever) is altijd objectiever dan je eigen mening.  Maak gebruik van al deze mogelijkheden! Met LinkedIn ben je niet beperkt tot een A4’tje, maar kun je écht alles van jezelf laten zien.

 

Wees je bewust van waar recruiters op letten

Bij het bekijken van LinkedIn profielen letten recruiters op verschillende zaken. Zo is het belangrijk dat je profielfoto net en zakelijk is (net als op je CV trouwens). Dit betekent niet dat je perse in pak op je profielfoto moet staan (hoewel dit in bepaalde branches wel wenselijk is), maar wel dat je  bijvoorbeeld geen vakantie- of uitgaansfoto’s moet gebruiken. Zorg ook dat je alleen op de foto staat. Daarnaast zoeken recruiters vaak op bepaalde trefwoorden. Bedenk dus van te voren goed hoe je jouw functienaam en skills formuleert. Dit vergroot de kans dat je gevonden wordt door recruiters.

 

Blijf actief

Last, but not least… het is belangrijk dat je jouw profiel up-to-date houdt. Nieuwe (bij)baan, nieuwe skills of nieuwe vrijwilligersactiviteiten? Meteen op je profiel zetten! Voeg ook regelmatig nieuwe contacten toe en post eens iets over een gaaf project waar je je mee bezig houdt. Profielen waarop al een jaar niets gebeurt, zijn niet aantrekkelijk om te bekijken.

 

LinkedIn
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord