Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

In de zoektocht naar werk, of een positief online imago, is een professioneel LinkedIn profiel essentieel. Het bekende social media platform rolt continue nieuwe features uit, dus het kan uitdagend zijn om bij te blijven. Hoe haal je het beste uit jouw profiel? Wat zijn valkuilen en van welke belangrijkefeatures ben jij mogelijk niet op de hoogte? Wij nemen de stappen door.

Een Linkedin profiel professionaliseren in best mogelijk, als je de juiste tips beheerst

Zet 7 stappen naar een professioneel LinkedIn profiel:

1. Maak bewuste keuzes

Weet wat je wilt, alvorens je van start gaat met het invullen of opfrissen van jouw profiel. Elk doel heeft namelijk een iets andere aanpak. Wat wil je bereiken? Ben je actief op zoek naar een nieuwe baan of carrièreswitch? Wil je LinkedIn werkgerelateerd gebruiken om zakelijke relaties te onderhouden? Of, wil je enkel in controle zijn van een positief imago als iemand jou googelt?

2. Opfrissen van de inhoud

Het eerst wat een kijker ziet, zijn jouw profielfoto en de tekst bovenaan jouw profiel. Zorg dat deze passend zijn aan jouw doel. Een vriendelijke bio van enkele zinnen doet wonderen om een beeld te schetsen van jouw persoonlijkheid. Maak er echter geen autobiografie van. Uitgebreide essays kunnen afschrikken; daarnaast leest een kort en bondige tekst voor recruiters lekkerder weg. Maak hier zelf een correcte inschatting van op basis van jouw doel en branche.

De rest van jouw profiel is een inkopper. Maak een bewuste keuze wat je onder jouw werkverleden invult: een opsomming van zes bijbaantjes tijdens de studie kan overgeslagen worden, of gebundeld worden. Nog te vaak zien wij enkel functietitels ingevuld zonder verduidelijking van wat hier bereikt is. Benoem per functie kort een opsomming van hoofdtaken met bijzondere successen of projecten.

Controleer dat jouw meest recente certificaten volledig zijn en noteer het ook als een diploma niet het behaalde resultaat was.Zorg echter ook dat jouw cv en profielen bij alle vacaturebanken die je ooit hebt gebruikt, weer opgefrist zijn en overeenkomen met jouw LinkedIn profiel.

3. Behaal badges via gratis assessments

Één van onze favoriete features van LinkedIn is de mogelijkheid om een kort assessment af te leggen. Zij bieden namelijk gratis online tests voor een groot aantal programma’s en vaardigheden. Behaal je een voldoende op de test? Dan toont LinkedIn voortaan een ‘badge’ achter deze skill. Op deze manier maak je voor de lezer hard dat jij deze vaardigheid daadwerkelijk bezit en niet enkel loze termen roept. Het kost niets, behalve dertig minuten van jouw tijd.

4. De status van jouw profiel

Vergeet jouw profiel niet op ‘werkzoekend’ te zetten. Hierdoor weten recruiters dat jij op de markt bent. Dit houdt in dat je naar voren komt in zoekresultaten en ervoor open staat om benaderd te worden. Besef hierbij wel dat het succes hiervan afhankelijk is van jouw vakgebied: gespecialiseerde of hogere functies trekken nou eenmaal meer actieve headhunters. Een bedrijf zal een openstaande vacature voor winkelmedewerker niet snel via LinkedIn proberen te vervullen.

5. Vraag testimonials op

Het nut van testimonials spreekt voor zich. Oud-collega’s kunnen een accuraat beeld schetsen om te duiden hoe het met jouw skills en samenwerking staat. Een huidig of oud-leidinggevende is ideaal. Bewaak wel dat het realistische berichten zijn. De grote positivo-show schiet namelijk haar doel voorbij: een enkele kritische noot of verbeterpunt vergroot het vertrouwen in het bericht en in jou.

6. Werk actief aan jouw netwerk

In een ideale wereld doet LinkedIn al het werk en stroomt vanaf dag 1 jouw inbox vol met headhunters in de zoektocht naar een kandidaat. Heel realistisch is dit echter niet. Jij geeft dit proces een extra zetje door zelf actief te zijn op Linkedin. Uiteraard door een bericht te plaatsen over jouw droombaan, maar een simpele like triggert al meer respons. Feliciteer eens een kennis met een succes, of reageer op het jubileum van een oud-collega. Een actief profiel vergroot namelijk jouw vindbaarheid.

7. Combineer jouw social kanalen

Ready, set, go? Deel de link van jouw LinkedIn profiel ook via andere socials en moedig jouw bredere kenniskring aan om actief met jouw zoektocht mee te denken. Geen grote supporter dan de mensen die dicht bij jou staan. Op naar die droombaan.

Bewaar deze info voor later: