Posted by Ilja Dijkstra & filed under arbeidsmarkt, tips & trucs, toekomst.

Waarschijnlijk wil jij, net als de meeste mensen, een carrière waarbij je langzaam (of juist snel) doorgroeit. Hierbij probeer jij de juiste keuzes te maken om uiteindelijk een functie te kunnen uitoefenen waar je al van jongs af aan van hebt gedroomd. Hier gaat echter een lange weg aan vooraf en tijdens deze weg kunnen carrièrefouten op de loer liggen. Dit zijn de meeste gemaakte carrièrefouten:

 

1. Je grijpt kansen zonder doel

Al tijdens je studie kun jij verschillende keuzes maken voor commissies, (bij)banen en andere extra activiteiten die later nog van pas komen op je cv. Je kunt ervoor kiezen om alles aan te nemen wat je leuk lijkt, maar probeer bij iedere keuze te bedenken wat het jou in de toekomst gaat brengen. Helpt een functie in een activiteitencommissie jou straks aan een baan in de consultancy of kun je dan beter een carrière event organiseren?

 

2. Je staat stil

Veel mensen blijven werken voor een organisatie waarin zij zich veilig voelen. De kans bestaat dan echter dat je ontwikkeling tot stilstand komt, omdat je dag in dag uit met dezelfde werkzaamheden bezig bent. Dit is gevaarlijk, zeker met de razendsnelle ontwikkeling op de arbeidsmarkt en in de technologie. Om te zorgen dat je bijblijft, is het slim om jezelf te blijven uitdagen.

 

3. Je laat contacten doodbloeden

Veel mensen komen bij een organisatie binnen via een aanbeveling. Een organisatie heeft dan van bijvoorbeeld een werknemer gehoord dat jij geschikt  zou zijn voor een functie. Voor de organisatie is dit een veilige keuze. Omdat iemand binnen het bedrijf jou al kent, en weet wat je kunt en of je te vertrouwen bent,  is jou aannemen relatief veilig voor de organisatie. Daarom is het belangrijk dat de contacten in je netwerk goed onderhoudt. Wie weet heb je er in de toekomst wat aan bij het zoeken naar een nieuwe baan.

 

4. Je gelooft niet in jezelf

Als jij niet in jezelf gelooft en niet overtuigd bent van jouw eigen kwaliteiten, hoe ga jij een potentiële werkgever dan overtuigen van jouw krachten? Het is belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen en om te weten wat jouw unique selling points zijn. Zo kun je jezelf beter verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. Hiermee vergroot jij jouw kansen op de ideale (bij)baan!

 

carrièrefouten
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord