Posted by Rosa Kuijpers & filed under opmerkelijk, sollicitatie info, studeren, tips & trucs.

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk  om een baan te vinden, en al helemaal niet om een baan te vinden die  aansluit op jouw opleidingsniveau. Studenten en starters moeten dan ook verder kijken dan krant en vacaturesite. Pas afgestudeerden zijn gewild op de arbeidsmarkt: ze zijn nog jong en vormbaar, en kennen de laatste theorie op hun vakgebied. Gebrek aan werkervaring is voor vele bedrijven geen probleem. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om sneller en gemakkelijker aan een baan te komen.

 

1. Vergeet niet te werken

Netwerken is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden om aan een baan te komen. Bij netwerken gaat het om het opbouwen van respect en vertrouwen; het gaat erom dat je je met iemand verbindt die dezelfde normen en waarden heeft. Starters die na hun studie gaan beseffen dat ze moeten gaan netwerken, zijn vaak te laat. Maak daarom nu je ambities kenbaar aan iedereen die je kent.

 

2. Bouw een eigen website

Doe iets extra’s bij je sollicitatie. Dat helpt om eruit te springen, hiermee laat je zien wat je in huis hebt. Maak bijvoorbeeld een video cv, of bel voordat je een sollicitatiebrief schrijft. Op deze manier kan je namelijk al wat informatie inwinnen en jezelf een hoop moeite besparen. Je cv in een databank plaatsen? Vernieuw deze dan regelmatig door iets toe te voegen. Zo kom je steeds bovenaan op de digitale stapel te liggen.

 

3. Bezoek bedrijvendagen

Het bezoeken van bedrijfsdagen verhoogt de kans op succes bij het vinden van een passende en interessante bijbaan. Verkoop jezelf op een actieve manier. Ga dus niet langs de standjes slenteren, hier bereik je niks mee. Op deze dagen is het bovendien van belang om formulieren serieus in te vullen. Leer de bedrijfscultuur kennen van deelnemende bedrijven, en steek er iets van op door het stellen van vragen.

Vraag jezelf verder af wat het bedrijf voor jou kan betekenen, maar tegelijkertijd ook wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Probeer voor jezelf te formuleren welke bedrijfsprocessen je leuk vindt. Probeer daar zo specifiek mogelijk in te zijn.

 

4. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk heeft geen goed imago onder studenten, want met hondenhokken schoonmaken in het asiel, verrijk je daar je cv nu mee? Het antwoord is ‘ja’. Het gaat erom dat je bezig bent, ook al is de baan onder jouw opleidingsniveau, het is altijd beter om aan het werk te zijn dan om niets te doen.

 

baan
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord